Bila este practic un amestec de substanţe, multe dintre ele rezultate din activitatea metabolică a ficatului, reactorul chimic al organismului. Prin bilă se elimină parte din colesterolul în exces, o substanţă rămasă după distrugerea hemoglobinei (ea dă bilei culoarea galben-verzuie), mucus, săruri minerale, apă, dar şi unele subtanţe cu rol în digestie, numite acizi biliari. Aceştia acţionează ca detergent, „dizolvând” grăsimile şi ajutând organismul să le digere. În lipsa acizilor biliari, niciun aliment gras (inclusiv vitaminele liposolubile) nu ar mai putea fi folosit de organism, fiind eliminat ca atare. Ficatul produce bilă în permanenţă.  Aceasta este eliminată continuu spre exterior, dar nu ajunge imediat în intestin, ci se acumulează în colecist/vezicula biliară/fiere, care serveşte aşadar ca depozit de bilă. De aici se elimină în duoden în timpul meselor. Cu cât alimentele ingerate conţin mai multe grăsimi, cu atât bila se goleşte mai rapid şi în cantitate mai mare.

Dischinezia biliară

Dischinezia biliara reprezinta un complex de tulburari dispeptice de tip biliar care se manifesta prin dureri in hipocondrul drept (in dreapta sub rebordul costal), de intensitate variabila (de la simpla jena dureroasa pana la colici puternice) ce se pot asocia sau nu cu: greata, varsaturi de tip biliar, gust amar (in special dimineata, la trezire), balonari, tulburari de tranzit intestinal, stari de iritabilitate, indispozitie. Acest tablou clinic poate avea caracter cvasipermanent sau episodic. Este important sa precizam faptul ca dischinezia biliara nu este o boala in sine ci un sindrom (ansamblu clinic de simptome si/sau semne ce caracterizeaza un grup de boli, fara cauza specifica). Pentru a indepărta simptomatica aferenta acestui sindrom, pe lânga medicaţia recomandată de medicul curant, vă mai recomandăm să:

 mestecati bine alimentele si nu mancati in graba
 mancati 4–5 mese pe zi (se recomanda mese mici si fractionate)
 dupa mesele principale stati culcat pe partea dreapta aproximativ ½ ora
 grasimile permise vor fi consumate crude si in cantitati foarte mici (40–50g/zi)
 ciorbele se consuma cu prudenta si doar dupa indepartarea grasimii de la suprafata
 evitati sosurile, rantasurile, tocanele, tocaturile, papricasul
 consumul de lichide este indicat la sfarsitul mesei
 sarea este permisa in cantitate moderata
 se recomanda exercitiile fizice care accelereaza golirea vezicii biliare
 reduceti fumatul pana la suprimarea totala.

Colecistectomia sau intervenţia chirurgicală de îndepărtare a vezicii biliare/colecistului

Pentru cazuistica medicală extremă cu acest sindrom se poate recomanda eliminarea acesteia integral prin procedura chirurgicală numită colecistectomie.

De regulă, neplăcerile provocate de eliminarea acesteia din organism  pot dura mai mulţi ani, până când corpul se va obişnui cu lipsa organului. Exista un regim alimentar ce va fi ţinut in mod obligatoriu, iar grăsimile de orice fel trebuie evitate permanent, acestea putând fi declanşatoare de crize dureroase şi stari de greaţă şi vărsături. După colecistectomie, bila nu mai are unde să se depoziteze între mese, ca urmare se va scurge continuu în intestin, cel puţin în primele zile de la intervenţie. Cantitatea totală produsă zilnic de ficat rămâne constantă, se modifică doar ritmul de eliminare a ei. Dacă pacientul recent operat consumă multe grăsimi odată, cantitatea disponibilă de bilă este insuficientă pe termen scurt şi alimentele respective vor rămâne nedigerate, fiind eliminate ca atare în scaun la care se adauga discomfortul gastric major mentionat.

Alimente permise după operaţia de îndepărtare de colecist/ bila:

-Carnea albă de pui, curcan sau vită: proaspătă, aceasta este permisă şi se poate prepara fiartă, la cutpor, la aburi sau la grătar.
-Peştele slab poate fi consumat proaspăt copt în pergament sau fript, fiert sau ca rasol.
-Pacientul va putea consuma brânză dulce de vaci, lapte, iaurt, lapte bătut.
-Este recomandat ca pâinea să se consume după o zi, iar făinoasele rafinate trebuie fierte foarte bine.
-Legume precum dovlecei, morcovi, salată verde, fasole verde tânără, ardei, roşii, vinete, conopidă sau spanac pot fi consumate ca soteuri, sufleuri, piureuri, salate sau budinci. Cartofii se vor consuma copţi sau fierţi.
-Pot fi consumate şi fructe coapte bine ca piureuri de fructe coapte, sucuri, compoturi sau în diferite preparate.
-Ouăle pot fi consumate, după operaţie, sub formă de ochi, omletă dietetică, în cantităţi moderate, depinzând de toleranţa fiecăruia.
-Se por consuma şi condimente aromate precum mărar, leuştean, pătrunjel, tarhon, cimbru, dafin.
-Mai sunt permise supele creme de legume, cele limpezi, supele slabe de carne sau borşurile.
-Sosurile pot fi consumate doar în cazul în care sunt gătite dietetic, având puţină grăsime şi făină diluată separat, apoi adăugată în preparatul clocotind.
-Este permis consumul deserturilor preparate din aluaturi dietetice de brânză de vaci, fructe, jeleuri, gelatine din sucuri de fructe, miere, biscuiţi sau prăjituri de casă.
-Apa consumată trebuie să fie plată sau slab mineralizată.
-Sarea poate fi consumată în cantităţi normale cu excepţia cazurilor în care pacientul are alte boli sau contraindicaţii.

Alimente interzise/care nu sunt recomandate după operaţia de indepartare de colecist/ bila :

-Carnea grasă de oaie, porc, raţă, vânat, gâscă, mezelurile, conservele de carne, peştele gras sunt strict interzise.
-Nu sunt recomandate nici brânzeturile grase sau fermentate, smântâna sau brânza topită.
-Ouăle prăjite, omleta grasă, maioneza sau gălbenuşul de ou în cantităţi mari nu sunt recomandate, de asemenea.
-Vor fi excluse grăsimile prăjite de orice fel, untura, slanina, seul, excesul de grăsimi.
-Sunt interzise şi icrele sau tocăturile.
-Excesul de produse făinoase sau al produselor de patiserie este nefast pentru organism după colecistectomie.
-Nu este recomandat consumul prea multor fructe crude sau oleaginoase.
-Ar trebui evitate deserturile prea procesate şi foarte grase, cele cu mult unt sau cele care sunt preparate cu alune, nuci, cacao, ciocolată sau îngheţată.
-O bună perioadă de timp se vor evita ciorbele sau supele grase şi borşul care a fost dres cu smântână.
-Sunt interzise condimentele următoare: piper, boia iute, hrean sau muştar.
-Interzise la modul cel mai strict sunt, de asemenea, şi băuturile carbogazoase şi alcoolul de orice fel.

Nerespectarea regimului alimentar impus de medic poate conduce la următoarele simptome sau condiţii: gust amar, diaree, greaţă, dureri sub coaste în partea dreaptă, scăderea poftei de mâncare sau chiar icter.

Abonează-te pe canalul de youtube al Nutriei Nutriționiste și ascultă toate vlogurile Nutriei pentru mai multe informații despre nutriție si alimentația sănătoasă – https://www.youtube.com/c/FunandfoodRo

Pentru mai multe informații și articole despre nutriție, dietetică și alimentație sănătoasă vă invit să oferiți un like/îmi place/urmărește/share/distribuie pe pagina oficială de Facebook Cabinet Ionut Ignat NutriGo

Citește articolele Nutriei Nutriționiste și informează-te sau folosește căsuța de căutare a paginii – http://www.nutrigo.ro/articole/

Intră pe grupul condus de Nutria Nutriționistă –
Fun&Food: Alimentație Echilibrată by Cabinet Ionut Ignat NutriGo

https://www.instagram.com/nutrigo.ionut.ignat/

Pondere, echilibrul, calm, consecvență, plan și voință!
Servicii de consultanta si asistenta nutritionala on-line, cu monitorizare si adaptare gasiti pe: http://www.nutrigo.ro/consiliere-on-line/

Mai multe retete pe www.nutrigo.ro/retete
Mai multe articole de nutriție pe www.nutrigo.ro/articole
www.nutrigo.ro
nutrigo@nutrigo.ro
Ionut Ignat – 0787 801 939

Consiliere On-Line de Alimentație Echilibrată