Carbohidrații sunt alcătuiți din carbon, oxigen și hidrogen. Ne sunt cunoscuți ca zaharuri, făinoase și fibre vegetale. Carbohidrații au 4 kilocalorii pe gram. De exemplu, dacă mănânci ceva care conține 20 g de carbohidrați, vei ingera 80 Kcal. O kilocalorie este necesarul de energie pentru a ridica temperatura unui litru de apă cu un grad celsius. Carbohidrații sunt principala noastră sursă de energie. Dacă în acest moment nu ai avea carbohidrați în organism, probabil că ai merge ca un somnambul, asta dacă ai reuși să mergi.

Creierul are nevoie de carbohidrați ca să funcționeze normal, iar mușchii noștri au nevoie de carbohidrați atunci când fac un efort intens, ca atunci când ne antrenăm cu greutăți sau facem exerciții aerobice. Este important să consumăm destui carbohidrați pentru că, în lipsa lor, organismul epuizează glicogenul din ficat în aproximativ 18 ore.

Glicogenul este o polizaharida albă și fără gust. Glicogenul este o rezervă de energie, fiind ruptă în glucoză atunci când este nevoie. Dacă nu mâncați destul de mulți carbohidrați, atunci organismul va fi nevoit să și-i procure singur. Și va face asta folosind proteinele. După cum știți, aveți nevoie de proteine pentru a construi și menține masa musculară. Pentru a nu vă afecta țesutul muscular negativ, trebuie să consumați suficienți carbohidrați.

Există două tipuri de carbohidrați. Simpli și complecși. Carbohidrații simpli se găsesc în alimente precum mierea, dulciurile rafinate și sucuri, fiind rapid digerați și utilizabili imediat pentru energie. Acești carbohidrați ridică rapid nivelul glicemiei (glucoza din sânge). Carbohidrații complecți necesită un timp mai lung pentru a fi digerați și se găsesc în alimente precum cerealele integrale, legume și fructe. Digestia și absorbția lor se produce mai lent decât în cazul carbohidraților simpli, ceea ce nu produce un răspuns insulinic atât de rapid. Carbohidrații complecși sunt desfăcuți până la forma de monozaharide pentru a putea fi utilizați de către celule, ca energie.

Ceea ce este important de reținut despre carbohidrați:
1. 50% din energia noastră vine de la ei;
2. ajută la prevenirea catabolismului;
3. există carbohidrați simpli și complecși;
4. cei simpli dau energie imediată și în mod exploziv, cei complecși dau energie treptat, pe o mai lungă perioadă de timp;
5. 1 gram de carbohidrați are 4 kilocalorii;
La nivel teoretic există adepți ai consumului scăzut de carbohidrați, folosind grăsimile ca și energie. Teoriile au fundamente științifice întemeiate, așa că ambele sunt aplicabile. Depinde de la organism la organism, ce este mai indicat pentru fiecare.