Din punct de vedere nutritional, oul a reusit in ultima perioada sa capete o reputatie relativ negativa. Aceasta reputatie este datorata in mod expres continutului ridicat de grasime regasit in galbenus (aprox 5 g), continut care presupune ca ridica nivelul de colesterol din corp. Pentru a raspunde la intrebarea:daca oul ne este prieten sau dusman in dieta, trebuie sa aprofundam studiul si intelegerea pana la nivel celular al continutului de macronutrienti dintr-un ou si actiunea lor in organism.

Colesterolul este o substanta cerata, asemanatoare cu grasimea, dar care nu este neaparat rea. Colesterolul este substanta care mentine sanatatea peretilor celulari, producerea de vitamina D si ingrijirea fibrelor nervoase. Colesterolul din sange este si el divizat in doua categorii: lipoproteine cu densitate mare (HDL) si lipoproteine cu densitate mica (LDL). LDL este considerat colesterolul rau pentru ca se lipeste de vasele de sange.

Ce este rau, este nivelul de LDL din sange. Prea mult duce la probleme de inima, dar se pare ca, colesterolul din alimente nu creste nivelele de LDL. Cel putin asta sustine o parte din comunitatea medicala (ca de obicei, exista doua tabere in aceasta privinta). Dovezile ca nivelele de LDL nu cresc daca se consuma colesterol din alimente au fost descoperite acum 25 de ani, intr-un studiu efectuat de Dr. Wanda Howell. S-a descoperit ca persoanele care consumau doua oua pe zi si care aveau in rest o dieta saraca in grasimi nu prezentau semne de colesterol marit.

Deci cine ridica colesterolul rau? Una din teorii este ca grasimile saturate sunt de vina. Dintre cele trei tipuri de grasimi (saturate, monosaturate si polisaturate) cele saturate cresc colesterolul total dar si LDL. Ouale contin in mare parte doar grasimi polisaturate, care pot de fapt sa scada colesterolul, daca alimentele grase sunt inlocuite cu oua.

Si bine inteles, pe langa grasimi, oul contine unul din macronutrientii esentiali in orice dieta: Proteine. Un ou mare contine circa 6.3 g de proteine in albus dintre care circa 6 grame se absorb in organism. Proteine asista la refacerea intregului organism si expres a tesutului muscular.

Iata ce mai contine un ou la nivel de micro nutrienti:

Vitamine

  • A: utila pentru piele si crestere.

  • D: intareste oasele prin marirea absortiei calciului.

  • E: protejeaza celulele de oxidare.

  • B1: ajuta la eliberarea energiei din carbohidrati.

  • B2: ajuta la eliberarea energiei din grasimi si proteine.

  • B6: sustine metabolismul proteinelor

  • B12: o vitamina esentiala in formarea fibrelor nervoase si celulelor.

Minerale

  • Fier: esential in crearea celulelor rosii.

  • Zinc: util in maturarea enzimelor si mentinerea sanatatii functiilor sexuale.

  • Calciu: cel mai important mineral in intarirea oaselor si dintilor.

  • Iod: controleaza hormonii glandei tiroide

  • Seleniu: ca si vitamina E, protejeaza celulele de oxidare

Concluzie: 2-3 oua pe zi pot fi mai mult decat eficiente si benefice in orice dieta printr-un continut echilibrat de macro si micro nutrienti.