Răspunsul, pe cât de simplu este și tot atât de complicat: toate și nici una…

Ușor aberant la prima vedere, dar acesta este adevărul! Fiecare organism uman este diferit și din acest motiv, unele diete sunt mai eficiente pentru unii și complet ineficiente pentru alții. Extrapolând de la nivel macro la cel micro: unele elemente din anumite tipuri de diete sunt eficiente pentru organismul nostru, altele mai mult ne încurcă (deși funcționează ireproșabil la alții).

Parametrii de calcul ar fi mulți: de la rata metabolică bazală și activitatea fizică sau sportivă zilnică și mergând până la orele de somn respectiv climatul în care trăim… toate ne afectează procesele metabolice.

Dar acest articol nu vrea să trateze parametrii de calcul în eficiența unei diete! Vrem doar să încercăm să oferim un răspuns la această permanentă întrebare: ce dietă să selectez din multitudinea de pe piața?

Răspunsul nostru la fel de ambiguu: toate și nici una! Informația și experiența proprie sunt răspunsul! Și acum să îl elaborăm:

Informația! studiază toate tipurile de dietă pe care le găsești pe net. De la Paleo până la cea ketogenică, de la low carb până la Montignac. Odată ce ai o umbră de idee despre componența fiecăreia încearcă să o îmbraci pe „scheletul” vieții ți obiceiurilor tale și treci la pasul 2:

Experimentează! 2-3 săptămâni un tip de dietă urmată de măsurătorile aferente a rezultatelor, câteva zile de pauză(mâncat normal pentru a reobișnui corpul cu sistemul „standard”) și după care următoarea. Culege informațiile, folosește eficiența din mai multe diete…. și combină informația în ceva personalizat super eficient numai pentru tine! După un timp: schimbă din nou!

A atinge scopul unui corp dorit nu este cel mai ușor lucru: necesită dedicație, motivație și muncă…. Nu considera că pierzi câteva luni de zile de „rezultate” prin testele făcute! Este fals! Mai mult, abordarea mai multor tipuri de diete ajută corpul să nu se „obișnuiască” cu un anumit tip de dietă și să se „auto-imunizeze”. Această plafonare se întâlnește în orice tip de dietă independent dacă numărăm caloriile alimentelor sau indicele lor glicemic! Corpul uman este o mașinărie de supraviețuit și face o treabă excepțională! Se obișnuiește cu orice și dacă nu încercăm să-l păstrăm într-o permanentă stare de surpriză se autoplafonează.

Talia de viespe, musculatura dezvoltată, six-pack-ul nu sunt recunoscute de ADN-ul nostru ca default(starea de bază)… Imaginați-vă omul primitiv și la ce trebuia el să facă față în fiecare zi(vânătoare, supraviețuire, temperaturi extreme, efort extrem)… mutați-l în ziua de astăzi, unde sedentarimul și fast food-ul hiperprocesat domină societatea noastră și imaginați-vă rezultatul! Acesta este actualul default unde trage corpul nostru să ajungă!

Informează-te, experimentează și totdeauna schimbă!!!

Și ca să nu fiu acuzat că vorbesc ca să nu tac, iată câteva exemple din experiența personală pe care le aplic independent de dieta expresă pe care decid să merg pentru a atinge următorul scop.
Low carb: carbohidrați cât mai puțini, iar cei pe care îi folosesc vin numai din orez integral, paste și pâine integrală precum și cereale integrale. În același timp folosesc o zi pe săptămână de încărcare pentru a păstra corpul în stare de „surpriză”.
Număratul caloriilor: fug de sosuri(400 kCal per 100 mg), uleiuri reci, alcool (calorii „goale”)-în schimb salatele combinate cu piept de pui, brânză de vaci degresată și ouă fierte, cu nițel ulei de măsline sunt mai mult decât îndestulătoare.
Indice glicemic: pentru a nu ridica nivelul de insulină în corp inutil evit: porumb, cartofi, morcovi, orice forme de glucide expres zahărul, pâinea albă, pastele albe și orezul alb.
Hiper proteic: piept de pui sau curcan, vită la grătar, fasole roșii, ciuperci și soia cât se poate de mult(proteinele asistă la hipertrofia musculară și mai mult țesut muscular arde mai multe calorii în repaos).
Sistemul disociat m-a învățat că fructele trebuie consumate cu minim o oră înainte de masă sau 2 după masă pentru a nu afecta procesele tractului digestiv (expres producția de pepsină-enzima ce metabolizează proteinele).

Doar câteva sugestii pentru dumneavoastră!

Consiliere On-Line de Alimentație Echilibrată