Despre medicamentele prescrise de medicul psihiatru și afectarea procesului de slăbire/îngrășare (anti-depresivele și anti-psihoticele și influența lor asupra metabolismului)

Medicatia psihotropa reprezinta principala componenta a tratamentului tulburarilor mintale și se prescrie numai de catre medicul psihiatru.

Medicatia psihotropa poate fi clasificata in trei categorii dupa efectul fundamental asupra starii psihice:

I. Medicatia psiholeptica: inhiba activitatea sistemului nervos prin scaderea vigilitatii, scaderea performantei intelectuale, sedare emotionala. Aici sunt incluse: hipnoticele, tranchilizantele (anxiolitice), antipsihotice

II. Medicatia psihoanaleptica: stimuleaza activitatea sistemului nervos central prin cresterea vigilitatii, ameliorarea dispozitiei, cresterea randamentului. Aici sunt incluse: timoanalepticele: stimulante ale dispozitiei, antidepresive; nooanaleptice: stimulante ale vigilitatii sau psihoenergizante

III. Medicatia psihodisleptica (perturbatoare psihice): determina tulburari calitative ale activitatii psihice, in special ale gandirii, perceptiei si dispozitiei.”

GATA CU LIMBA ȘTIINȚIFICĂ DE LEMN! Să discutăm acum pe limba noastră…

Medicația psihotropă, adică cea prescrisă de medicul psihiatru, după cum ați remarcat în clasificarea și descrierea preluată de la ARPP – Asociatia Romana de Psihiatrie si Psihoterapie – influențează activitatea sistemului nervos, în special prin acțiunea a doi neuro-transmițători – serotonină și dopamină.

Acțiunea medicamentelor psihotropice asupra metabolismului uman, deși există – este absolut insignifiantă în ecuațiile metabolice zilnice de aport caloric și export energetic. Mai precis- pentru mine, ca să fiu plastic în descriere … influența medicației în procesul de îngrășare este nimic altceva decât o SCUZĂ.

Procesul de slăbire înseamnă reducția nivelului caloric progresiv și control asupra macro-nutrienților, sub nivelul necesar energetic necesar zilnic, obligând astfel corpul să folosească rezervele energetice stocate în țesutul adipos.

Expresiile uzuale din cazuistica de cabinet:

Nu slăbesc pentru sunt sub medicație psihiastrică!”

M-am îngrășat pentru că iau medicamente de la Dom‘ Doctor Psihiatru! Și acum nu mai pot face nimic…”

Și bineînțelesc clasicul și universal valabilul: „Am probleme cu glanda…”

Evident – toate complet eronate când discutăm de realitatea științifică!

DA! Te-ai îngrășat pentru că, în depresie – ai găsit o refulare în plăcerea de a mânca…

DA! O trauma psihică – te-a determinat să uiți de corpul tău și să exagerezi cu alimentația sau să nu-ți mai pese de sănătate…

DA! O parte din familia ta, probabil inconștient – a alimentat adicția ta alimentară, neștiind ce abordare să preia… (vezi hiperfagia – http://www.nutrigo.ro/despre-hiperfagie-adictia-alimentara/ )

DA! Te-ai căsătorit, ai făcut copii și atenția ta nu s-a dirijat exclusiv către sănătatea proprie…

DA! Ai dezvoltat o adicție legată de mâncatul noaptea – în liniște, fără să te simți judecată – Vezi articolul despre mâncatul noaptea – http://www.nutrigo.ro/despre-plimbare-de-seara-prin-frigider/

DAR NU – toate de mai sus și altele – NU SUNT O SCUZĂ din acest moment! 

Informează-te, dacă nu reușești singur – apelează la ajutor specializat – și fă schimbarea într-un stil de viață sănătos alimentar și astfel, orice afecțiune de ordin psihiatric, psiho-patologic sau psiho-terapeutic – se va îmbunătăți printr-o imagine de sine decentă. Nu te complace, acționează! Și nu-i mai permite minții tale să inventeze scuze…

Adnotare la Final 

NICI UN SPECIALIST, in alimentatie sau nutriție, NICIODATA – MAI ALES când vine vorba de medicație psihotropă prescrisă de un medic psihiatru, dar și alte tipuri de medicație prescrisă de alți medici specialiști, NU ARE VOIE să sfătuiască un pacient să renunțe la această medicație prescrisă – PENTRU CĂ – „de asta nu slăbește!” – VĂ ROG – dacă întâlniți un astfel de „specialist” – să renunțați la serviciile lui de consultanță medicală pe loc – și să-l raportați DIRECT – la autoritățile în vigoare. Aveți și o responsabilitate cetățenească – de a preveni astfel de pseudo-specialiști să facă rău semenilor noștri. (întâlnit frecvent în cazuistică).

Procedura corectă – este de a lua legătura cu medicul ce a prescris medicația pentru a lua o decizie multi-disciplinară cu un caracter medical în interesul pacientului.


CONSILIERE personalizată direct cu Nutria NutriGo la un click distanță – http://www.nutrigo.ro/consiliere-on-line/


ACCES PREMIUM NutriGo – https://www.nutrigo.ro/premium/  (învață să fii propriul tău nutriționist și Nutria îți pune la dispoziție TOATE uneltele informaționale de care ai nevoie:

  -calcule calorice, distribuția de macro-nutrienți specifică ție pe mese și zile, rețete delicioase gata calculate, planuri alimentare și de mișcare fizică! + Acces la Grupul secret al Nutriei dedicat și exclusiv numai pentru clienții premium NutriGo.


www.facebook.com/nutrigo.ro/ – Postările nutri-științifice ale Nutriei (like și urmărește pe facebook)

http://www.nutrigo.ro/ TOATE articolele și rețetele

Nutriei https://www.instagram.com/nutrigo.ionut.ignat/ Insta-Nutria

https://www.youtube.com/c/FunandfoodRo/ Vlogurile Youtube ale Nutriei.