AM primit de curând întrebarea ce părere am despre noni… Analiza nutriţională şi ştiinţifică mai jos. Şi ca de obicei am încercat să vin cu surse credibile, respectiv jurnale medicale de calitate.

Fructul de noni sau Morinda Citrifolia mai este cunoscut și sub numele de fructul zeilor sau fructul vieții….fructul noni este utilizat în medicina tradițională pentru efectele de vindecare a rănilor, combatere a oboselii și diareei. În prezent, există un marketing agresiv centrat pe efectele imunomodulatoare, tonice și antioncogene.

Cât este adevăr sau marketing- le luăm pe rând în baza substanțelor active.(toată analiza nutrițională este adaugată la sfârșitul studiului cu sursele aferente).

Efectele pozitive: 1.efecte anticanceroase: studiu făcut de Universitatea din Chicago http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19838937 Rezultat: reducerea riscului de cancer la fumători. Metoda: dozare adn-ului aromatizat în limfocitele periferice. Alte tipuri de cancer sau prevenție generală : studii ne-fondate sau fără rezultate reale sau pozitive dpdv statistic.

2.efect antioxidant de neutralizare a radicalilor liberi: se bazează pe prezența glicozidelor în componența nonilor… Restul de substanțe nu re-apar în nici un studiu de laborator real făcut.

3.efectul “anti tensiune arterială crescută” se datorează mecanismului de oxidare a LDL-ului (colesterolul rau) cu asistența cuprului. Scade riscul patologiilor aferente și legate de tensiunea arterială crescută (nu semnificativ și ÎN NICI UN CAZ NU înlocuiește medicația alopată).

4.efectul antibiotic se datorează doar prezenței sopoletinei, substanță care are un efect cunoscut împotriva bacteriei E-coli.

5.efectul anti-dependențe se datorează substanței alcaloide xeronina cu proprietăți opuse endorfinelor.

Efecte adverse: 1.cantitate ridicată de potasiu ne-recomandată pacienților cu insuficiență renală(Mueller et al, American Journal of Kidney Disease, 2010)

2.toxicitate hepatică raportată și datorată prezenței antrachinonei (susbtanță hepato-toxică)- European Journal of Gastroenterolotgy, 2005

3.deși are proprietăți anticancerigene- acestea sunt DOAR DE PREVENȚIE… consumul de noni s-a raportat ca fiind contraindicat și cu interacțiuni defavorabile cu chimioterapia.

Concluzii: în anumite situații, fructul de noni poate acționa în partea de prevenție în anumite patologii, însă, imaginea creată în marketing este ca înlocuitor în medicina alopată ceea ce este foarte fals! Studiile, după cum puteți observa mai sus, arată îmbunătățiri și prognostice favorabile împotriva cancerului pulmonar în cazul fumătorilor…. însă toate studiile legate de alte proprietăți antioncogene nu s-au dovedit ca certificate în studiile de laborator sau cele efectuate pe grupe cu metoda statistică. Dar îmi doresc foarte mult să re-iterez şi să resubliniez cu o sută de linii! Independent de ce ne arată studiile sau ce ne spun campaniile de marketing- alimentele/super-alimentele- deşi au un rol excelent în prevenţie şi în amelioarare, de îmbunătăţire şi de catalizator al refacerii – în anumite patologii NU înlocuiesc medicina alopată sub nici o formă!!! 

Ştiu şi înteleg că vin momente de cumpănă în viaţa noastră, când avem tendinţa să găsim (mai mult să ne dorim) un miracol şi un Mesia în aproape orice… Însă nu uitaţi de specialiştii în acel domeniu! Ei, cu studiile lor şi experienţa lor- vă îmbunătăţesc statistica de refacere şi revenire cu adevarat relevant! Şi tot ca de obicei, concluzia, o las la latitudinea voastră, dragi cititori-pentru simplul motiv că suntem toti fiinţe conştiente de sine şi teoretic, avem capacitati cognitive peste nevertebrate-precum si abilitatea de discernământ silogistic. RECOMANDAREA NUTRIEI NUTRIGO: Un pahar de suc de noni, de 2-3 ori pe săptămână (zile pare sau impare – adică o zi da și una nu) cu o măsură de Optifibre pentru o asmilare intestinală super eficientă! 

Stay frosty and keep calm everyone!

Analiza nutritionala:

Per 100 grams (%)
  Protein Fat Moisture Ash Total Dietary Fiber Carbohydrate 5.8 % 1.2 % 9.3 % 10.3 % 36 % 71 %

Per 1200 milligrams (mg)
  Protein Fat Carbohydrate Total Dietary Fiber Calories Vitamin A Vitamin C Niacin Thiamin Riboflavin Iron Calcium Sodium Potassium 69.6 mg 15.5 mg 843 mg 419 mg 3 2.26 IU 9.81 mg 0.048 mg – – 0.02 mg 0.88 mg 2.63 mg 32.0 mg

Sursa: http://www.ctahr.hawaii.edu/noni/nutritional_analysis.asp Componenta nutritionala suc de noni concentrat

 

Per 100 g juice

Per serving

% daily value

Calories 15.3 4.6  
Calories from fat 0.0 0.0  
Total fats (g) <0.1 <0.03  
Saturated fats (g) <0.1 <0.03  
Trans fat (g) <0.1 <0.03  
Cholesterol (mg) N/A N/A N/A
Sodium (mg) 10.5 3.2 0
Total carbohydrate (g) 3.4 1.0 0
Dietary fiber (g) <0.2 <0.1 0
Sugars (g) 1.49 0.45  
Protein (g) 0.43 0.13  
Vitamin A (IU) <5 <2 *
Vitamin C (mg) 33.65 10.13 15
Calcium (mg) 10.1 3.0 *
Moisture (g) 95.67 28.79  
Ash (g) 0.54 0.16  
Beta carotene (IU) <5 <2  
Retinol (IU) <5 <5  
Dextrose (g) 1.17    
Lactose (g) <0.10    
Sucrose (g) <0.10    
Fructose (g) 0.32    
Maltose (g) <0.10    
Fatty Acids Percent by weight    
Butanoic 0.016    
Hexanoic 0.011    
Octanoic 0.019    
Hexadecanoic 0.007    
Octadecanoic 0.005    
Octadecenoic 0.008    
Octadecadienoic 0.006    

Stay frosty people and make the best decisions!


CONSILIERE personalizată direct cu Nutria NutriGo la un click distanță – http://www.nutrigo.ro/consiliere-on-line/ ACCES PREMIUM NutriGo – https://www.nutrigo.ro/premium/  (învață să fii propriul tău nutriționist și Nutria îți pune la dispoziție TOATE uneltele informaționale de care ai nevoie:  -calcule calorice, distribuția de macro-nutrienți specifică ție pe mese și zile, rețete delicioase gata calculate, planuri alimentare și de mișcare fizică! + ACCES la Grupul Secret al Nutriei numai cu membri Premium. 


www.facebook.com/nutrigo.ro/ – Postările nutri-științifice ale Nutriei (like și urmărește pe facebook) http://www.nutrigo.ro/ TOATE articolele și rețetele Nutriei https://www.instagram.com/nutrigo.ionut.ignat/ Insta-Nutria https://www.youtube.com/c/FunandfoodRo/ Vlogurile Youtube ale Nutriei.