„Vine seara bine îmi pare!

În frigider am de mâncare!”

A doua zi am să fiu și mai mare!

 

Des, foarte des, aproape dureros de des – primesc această plângere de la pacienții care-mi calcă pragul (virtual sau fizic) al cabinetului – NU POT SĂ MĂ ABȚIN SĂ NU MÂNÂNC SEARA!

Ba da! POȚI! – Dar înainte de toate, trebuie să înțelegem ce se întâmplă seara cu organismul nostru, înainte de a afla rețeta succesului!

Când se așterne seara se întâmplă 3 lucruri:

  1. Ne de-stresăm – ziua s-a încheiat, treaba e gata … și atunci putem să ne bucurăm liniștiți de o masă! Serotonina, un neuro-transmițător care oferă o stare de liniște și confort – cere parcă un prieten – dopamina (alt neurotransmițător care produce o stare de bine aproape euforică) – și ea se produce… când mâncăm – în speță dulce (dar nu este obligatoriu – depinde de obiceiul alimentar și de cât de tare ne-am activat cu zahărul rafinat, în ultimii ani, un centru adictiv din hipotalamus numit centrul metamfetamin-cocainic, după nume – ar trebui înțeles cât de adictiv este!).
  2. Ce se mai întâmplă seara? Relaxați fiind, vrem să ne rupem de lumea reală, griji, facturi și șefi imbecili care cer imposibilul – și cum mai bine, decât cu fundul în cel mai comod fotoliu, cu ochii la emisiunea preferată, serialul destresant sau echipa de fotbal favorită. Și dacă această activitate s-a asociat în ani cu ronțăiala… BUBA! Pentru că a devenit un obicei și ele sunt dificil de rupt! Nu mai controlăm cantitatea și crăpăm în noi până se termină serialul sau se golește farfuria (care de obicei, este înlocuită imediat cu alta).
  3. Tot seara, odată ce zgomotele se diminuează și la fel și nivelul de lumină naturală – mai apare una bucată hormon pe nume melatonină. Acest hormon, metabolizat destul de rapid la nivel hepatic este eliberat in principal de epifiza, o glanda endocrina care, printre altele, ne ajuta sa facem diferenta la nivel inconstient, intre zi si noapte. Inerent, corpul nostru începe să se pregătească de somnic – si tot atunci intervine IAR obiceiul.. de a adăuga o mică senzație de bine, înainte de a ne băga în patuc, sub plăpumioara caldă – încă un snack mic, asa la final de zi! Să nu ne culcăm DOAMNE FEREȘTE cu burtica goală!

TOATE CELE DE MAI SUS – SUNT ORIPILANTE – metabolic vorbind! Practic, exact când corpul nostru nu mai necesită energie – noi crăpăm în noi toate prostiile, ne-controlat – obligându-l să stocheze pe bietul corp – tot surplusul în … veșnicul pomenit și mult blamat țesut adipos.

DAR NOI NU ȘI NU! BATMAN BATMAN! NU RECUNOAȘTEM NIMIC – Ce? Am păpat doar o alună (erau 20, dar tu habar-nu-ai, pentru că erai atent la serial) Am mâncat doar o napolitană! (erau 5, dar echipa favorită a dat gol și nu te-ai mai concentrat pe număr sau l-ai confundat cu scorul), A fost doar un ecler! (dar l-ai băut cu suc plin de zahăr că nu se ducea la vale altfel).

Și uite așa, adipocită cu adipocită – se ajunge la mine în cabinet! Ceea ce recunosc, că nu mă supără financiar… dar datoria mea medicală rămâne cea de informare publică și de soluții oferite!

Ce putem face Nutrie Prea-Înțeleaptă! Vă dau 5 pași de urmat pentru a contra-ataca halitul de seară: 

  1. Controlează ce bagi în suflet! ORICE SNACK de după cină se reduce la bețișoare de morcovi sau tulpină de țelină. Ronțăie maică, ca un iepure! Asistă și digestia a doua zi cu fibre și au și un conținut caloric scăzut. N-ai văzut iepuri obezi pe câmp, nu!? 

  2. Servește cu apă maică, două bețișoare de morcov, un pahar cu apă … și tot așa… până îți bușești vreo două nopți ridicându-te din oră în oră și mergând la toaletă… și poate te potolești pe viitor!

  3. Fii alfa! Adică imită felinele ce stăpânesc jungla și tundra! Vânează prin frigider proteine: carne, pește, ciuperci, soia, chia etc… Leii, tigrii și panterele – arareori au probleme de colesterol și trigliceride mărite!
  4. Vrei un ecler? O tură sprint de cartier! – Calorii + se compenează cu calorii – = aceeași greutate! Vrei să scazi? 3 ture de cartier cu un rucsac cu un bidon de 5 litri de apă în el (ca să nu cumva să te deshidratezi în sprintul tău! de asta… nici un alt motiv!).
  5. Fii CONȘTIENT DE CE FACI! Pune un puzzle pe frigider, rezolvă-l de fiecare dată când ajungi și trebuie să deschizi frigiderul și strică-l la loc, când îl închizi! Poate în timpul proceselor cognitive cu caracter silogistic, ajungi și la concluzia CĂ NU TREBUIE SĂ-L MAI DESCHIZI DELOC! GEN EVER!!!

Dacă reușești singurel sau singurică – FELICITĂR! Ai atins nivelul doi în lupta cu adipocita… dacă nu și nu! Nu uita, eu te aștept ;) cu factura pregătită… și la fel peste câțiva ani și medicul diabetolog, endocrinolog și cardiolog (a se verifica și fluturașul de salariu – cam cât este în prezent o asigurare de sănătate obligatorie? Știi!? Dacă nu, să stai jos când în citești- pentru orice eventualitate!) – poate măcar portofelul te va convinge, dacă nu sfatul gratuit.

Spor și vă sunt alături – într-un fel sau altul! :)

Abonează-te pe canalul de youtube al Nutriei Nutriționiste și ascultă toate vlogurile Nutriei pentru mai multe informații despre nutriție si alimentația sănătoasă – https://www.youtube.com/c/FunandfoodRo

Pentru mai multe informații și articole despre nutriție, dietetică și alimentație sănătoasă vă invit să oferiți un like/îmi place/urmărește/share/distribuie pe pagina oficială de Facebook a Cabinetului de nutriție echilibrată, dietetică medicală și remodelare corporală

www.facebook.com/nutrigo.ro

Citește articolele Nutriei Nutriționiste și informează-te sau folosește căsuța de căutare a paginii – http://www.nutrigo.ro/articole/

Citește articolele postate de Nutria NutriGo pe platfoma Fix la Fix https://fixlafix.com/author/ionutignat/

Intră pe grupul condus de Cabinet de Nutritie si Dietetica Nutrigo –

https://www.facebook.com/groups/128737220808639/?ref=bookmarks

Pondere, echilibrul, calm, consecvență, plan și voință!

Servicii de consultanta si asistenta nutritionala on-line, cu monitorizare si adaptare gasiti pe: http://www.nutrigo.ro/nutritionist-on-line/

Mai multe retete pe www.nutrigo.ro/retete

Mai multe articole de nutriție pe www.nutrigo.ro/articole

www.nutrigo.ro

nutrigo@nutrigo.ro

Telefon informații suplimentare – Ionut Ignat – 0787 801 939