Dacă discutăm de pofta de dulce, dragă sănătofagule – ca și sinteză este simplu: nu îți este poftă de dulce… ci îți este FOAME! Organismul doar selectează din istoricul metabolic cea mai rapid sintetizabilă energie în detrimentul unei alimentații corecte și echilibrate.

Pe scurt – un ecler îți dă energie imediat (organismul a reținut acest aspect) pe când un piept de pui la grătar … îți dă energie sustenabilă în timp (și asta a reținut organismul). Când ne este foame și nivelul de glicemie este scăzut, organismul – ca și mecanism ideal adaptat pentru supraviețuire – se repede în ecler… și nu crează o poftă de piept de pui cu salată … doar pentru că este eficient! Și uite așa tataaaam: pofta de dulce.

Unde mai pui că zahărul nostru drag, odată ingerat, activează și stimulează EXACT aceeași neuro-transmițători ca și cocaina acționând asupra centrului din hipotalamus metamfetamic-cocainic.

NORMAL – că al nostru hipotalamus, odată instaurată senzația de foame, recurge la a trimite semnale către corp de poftă de dulce”. El spune: Te alimentezi și te simți și excelent (te droghezi) în același timp! Ce e de făcut?

Reguli de bază anti-pofta de dulce:

  • Biscuim Măria Ta? NU BISCUIM OȘTENE!!! că biscuiala este ronțăială… îți este foame? Mănânci! Mâncare gen… nu prosteală ieftină! Și bineînțeles la FIX!
  • Vrei să păstrezi senzația de sațietate după masă? Combină pe cât posibil proteinele și fibrele – leguminoase gen…
  • Fugi de zaharuri și dulciuri pe bază de zahăr alb – cu cât bagi mai multe d-astea – cu atât îți cere corpul mai multe. Vezi adicțiile de droguri… Păcălește organismul până ieși din „sevrajul dulce” cu produse Sweeteria
  • Ești stresat și simți pofta de dulciuri? Descarcă-te cu flotări și genoflexiuni… lasă haleala (cortizol)… endorfinele din sport combat FOARTE eficient stresul și cresc în combinație cu proteinele masa musculară … să-l poți pocni pe animalul care te-a stresat!
  • Studiază cu atenție mecanismul hormonal al foamei și diferențiază-l de pofta de dulce – ea fiind doar un obicei prost… Dacă ții orele fixe suficient timp, cu o alimentație curată, corpul tău nu va mai exprima pofta de dulce (detox de dulce).

Explicația științifico-medicală

Pofta de dulce este dată de un sistem neuro-endocrin ce interacționează cu neurotransmițătorii din hipotalamus. Șeriful de trib din acest punct de vedere este neuropeptidul Y… sau să-l numim de amu‘ Șeriful NPY. Hormonii de foame și sațietate sunt cetățenii orășelului numit organismul nostru … și ei vin la gardul Șerifului NPY și strigă diverse plângeri sau rezolvări necesare – și iote atuncilea pretenu‘ nostru NPY – declanșează senzația de foame sau o suprimă (prin scăderea sintezei proprii)…

De aici și buba noastră: când ne este foame – organismul face trimitere către cea mai eficientă sursă de energie, care coincide din păcate și cu o substanță (zahărul) care funcționează și acționează asupra centrului metamfetamin-cocainic stimulând neuro-transmițătorii exact ca un drog. Uite așa apare pofta de dulce!

Vizionează și acest vlog al Nutriei – https://www.youtube.com/watch?v=2VkUeLQDzzs&t=1s 

Nu uita să distribui informația medicală gratuită pentru toți prietenii tăi și să fii astfel parte din rezolvarea problemei informaționale generală în țărișoara noastră, zdrobind astfel mitologia de marketing!

Abonează-te pe canalul de youtube al Nutriei Nutriționiste și ascultă toate vlogurile Nutriei pentru mai multe informații despre nutriție si alimentația sănătoasă – https://www.youtube.com/c/FunandfoodRo

Pentru mai multe informații și articole despre nutriție, dietetică și alimentație sănătoasă vă invit să oferiți un like/îmi place/urmărește pe pagina oficială de Facebook a Cabinetului de nutriție echilibrată, dietetică medicală și remodelare corporală
=> www.facebook.com/Nutrigo.ro <=

Citește articolele Nutriei Nutriționiste și informează-te sau folosește căsuța de căutare a paginii – http://www.nutrigo.ro/articole/

Intră pe grupul condus de Cabinet de Nutritie si Dietetica Nutrigo – https://www.facebook.com/groups/128737220808639/

Servicii de consultanta si asistenta nutritionala on-line, cu monitorizare si adaptare gasiti pe: http://www.nutrigo.ro/consiliere-on-line/

Mai multe retete pe www.nutrigo.ro/retete
Mai multe articole de nutriție pe www.nutrigo.ro/articole
www.nutrigo.ro
nutrigo@nutrigo.ro
Telefon informații suplimentare – 0787 801 939 Ionut Ignat