Despre Spanac și Efectul Popeye

articol de Nutria Ionut Ignat

Se presupune că spanacul (spiancia oleracea) are originile in Persia și că abia în secolul al 12-lea s-a răspâbdit mai serios în Europa.

Termenul de FLORENTIN – este de fapt o caracteristică a felurilor de mâncare cu spanac și cu un sos cremos – termen care se presupune că datează din sec 16 – de la Catherina de Medici.

Sărind din farfurie la biologie, spanacul aparține familiei chenopodiaceelor, familie care mai include si quinoa.

Efectul Popeye (pentru cei mai noi cititori – momentul când un erou dintr-o serie de desene animate mai vechi… mânca spanac – primea o formă de super-puteri) este un efect care, deși exagerat, are la bază câteva „superputeri”.

Conținutul ridicat de fier ne asistă în producția de globule roșii ce transportă oxigenul prin tot corpul – precum și în sinteza de ADN. Spanacul este și o sursă excelentă de vit K, Vit A, Vit C, Vit B2 … precum și mineralele mangan, magneziu, fier.

100 g de de spanac ne furnizează 25kcal – 2.8g proteină, 1.6g de carbohidrați și 2.8 grame de fibre.

Spanacul – Precauţii şi contraindicaţii

Nu se va consuma de către pacientii bolnavi de reumatism, hepatită, pietre la rinichi sau vezică, inflaţii gastrice sau intestinale sau artrită, deoarece conţine acid oxalic, contraindicat în aceste afectiuni (din cauza oxalaţilor de potasiu şi calciu). La fel și pentru pacienții cu diagnosticul de litiază – gută – datorită conținului de acid uric.

Atenţie! Dacă în timpul preparării frunzele de spanac îşi schimbă culoarea din verde proaspăt în verde spre galben, atunci el devine dăunător şi nu trebuie consumat.

Rețeta zilei o aveți în poză – se numește Energy Breeze și conține:
-spanac (pentru toate de mai sus)
-Kale (despre care urmează să scriu un articol)
-Guarana (sursa favorită a Nutriei de energie – pe lângă cafea)
-Albuș de la Albus O1 – pentru că Nutria recomandă să nu ai nici o masă fără proteină.
-Scorțișoară – pentru că este locul 3 la antioxidanți – și este absolut delicios gustul!
-Dacă îl vrei dulce – adaugă Dulcișor de la Sweeteria – este singurul îndulcitor natural recomandat de Nutrie
-Dacă ai nevoie de un plus de fibre – folosește OptiFibre®. Recomandarea Nutriei când vine vorba de asistența tranzitului intestinal și curățirea colonului.
https://www.facebook.com/Nestle.Ro/videos/325454318125568/

Nu uitați de abonarea la canal!
https://www.youtube.com/watch?v=QCNbfpQbWlg&t=2s

Dulcele este kriptonita ta!? Nu reușești să scapi de dorința de zahăr și îți afectează sănătatea și silueta!?
Dacă ai decis să învingi POFTA DE DULCE – DEFINITIV în 2020 – ai soluția aici – http://www.nutrigo.ro/subscriptions/

Dacă vrei să lucrezi unu la unu, direct cu Nutria Ionut Ignat, pentru rezultate ultra-rapide, eficiente și definitive – ai detaliile despre consiliere aici – http://www.nutrigo.ro/consiliere-on-line/

Sună ACUM și programează prima consultație GRATUITĂ direct pe numărul Nutriei Ionut Ignat:
0040 787 801 939

www.facebook.com/nutrigo.ro – Postările nutri-științifice ale Nutriei.
http://www.nutrigo.ro/ TOATE articolele și rețetele Nutriei.
https://www.instagram.com/nutrigo.ionut.ignat/ Poze cu Nutria.
https://www.youtube.com/c/FunandfoodRo Vlogurile Live ale Nutriei.
https://www.facebook.com/groups/FunandFood.byNutriGo/ Grupul Nutriei.
https://fixlafix.com/author/ionutignat/ Nutria Fixistă.

SINGURELE produse recomandate de Nutria NutriGo sunt:

OptiFibre® – de la Nestle Health Science – pentru asistența și reglarea eficientă a tranzitului intestinal 

Sweeteria – primul laborator din Romania care produce dulciuri exclusiv pe baza de indulcitori naturali de cea mai buna calitate, fără zahăr adăugat.