Incepem acest articol legandu-ne de subiectul dezinformare! Ne-am saturat sa tot vedem pe internet si in cutiile postale tot felul de remedii mitice si de pastile cu efecte deosebite cand vine vorba de slabit! Cu pastila X scapi de 10 kg in 2 luni, cu ceaiul Y pierzi 2 kg de grasime pe saptamana, folosind suplimentul Z vei arata ca o zeita sau un adonis in 2 luni. Dragi cititori, trebuie sa intelegeti principiile esentiale de functionare a segmentul de marketing (vanzare): Compania producatoare va folosi orice slogan care poate eficientiza si creste vanzarile….

Exceptand asta, pe toate website-urile de profil si revistele de „specialitate” veti gasi diverse marturii, scrise de … bineinteles prietenii produsului aceleiasi companii producatoare. „Cat de bine a mers la mine!!!” si „wow! Am pierdut x kg in y timp” sunt clasice deja in abordarile de marketing.

Saloanele cu diverse servicii si Centre de remodelare corporala se gasesc la tot pasul… eficienta serviciilor lor este indoielnica, din pacate. Bineinteles, nimeni nu ar trebui sa conteste ca aceste servicii pot constitui catalizatori si ne pot oferi asistenta si eficienta sporita in drumul nostru, dar esenta eforturilor noastre este complet alta!

TOTUL in materie de Nutritie si Dietetica sta in matematica! Aportul zilnic de calorii versus calorii arse zilnic! Deficienta calorica duce la pierderea tesutului adipos, iar surplusul caloric va creste greutatea corporala. Nimic complicat: organismul uman este o masinarie-daca o umpli zilnic cu un combustibil, dar folosesti numai 50% din el-restul se stocheaza in tesut adipos.

Abia aici intra in vigoare stiinta! Cu ajutorul stiintei si a studiilor facute pana in acest moment, noi nutritionistii ne permitem sa jonglam cu diverse tipuri de dieta, sa echilibram continutul de macronutrienti in organism, sa adaugam consumatori calorici pentru eficienta cu exercitii fizice, sa invatam practic clientii nostri ce sa manance, cat, cum sa prepare, de ce sa se fereasca si cu ce sa suplimenteze viata de zi cu zi!

Nu incercam sa fim negativisti sau sa orientam piata catre nutritionisti! Multe din metodele de pe piata, publicate mai mult sau mai putin, s-au dovedit a fi foarte eficiente, insa incetarea aplicarii acestor metode duce inevitabil la disparitia rezultatelor date de ele.

Exista alte metode care ne asista pe noi nutritionistii intr-un drum mai rapid catre succes alaturi de clientii nostri si le folosim la randul nostru, cu recomandari de catalizatori adjutanti!

Insa, adevarul este doar unul:

Nu exista pilule magice in matematica nutritiei, nu exista masaje sau ceaiuri care pot rezolva ecuatii calorice si nici sali sau impachetari care sa echilibreze fractiile macronutrientilor. Nutritia si dietetica este o stiinta si informatia stiintifica este unica solutie in matematica nutritionala!