De ce este important să ne informăm de la un specialist când vine vorba de alimente şi produse pentru sănătate şi de impactul lor asupra corpului nostru?

Aş dori să încep acest articol cu o mică istorioară, cu o tentă foarte întunecată, însă cu final fericit. Este vorba despre consumul celui mai simplu şi banal produs-însă vital organismului: APA
O stimată doamnă, ajunge la un magazin cu profil naturist şi pune câteva întrebări-explică succint că nu se simte prea bine-dureri de cap, ameţeli etc. vânzătorul, complet neavizat – aduce discuţia de câteva produse-de altfel foarte bine intenţionat, însă întreabă la un moment dat câtă apă bea clienta. Doamna răspunde ca 2-3 pahare pe zi moment în care primeşte recomandarea călduroasa a vânzătorului să bea cel puţin 3-4 litri de apă pe zi “că aşa spune doctorul”.

Doamna, cu un background patologic de hiper tensiune arterială, fără medicaţie de control ascultă vânzătorul şi situaţia ei se înrăutăţeşte. Merge la medic, unde primeşte informaţii reale că apa, deşi vitală, trebuie consumată în anumite cantităţi repartizate pe 24 de ore şi expres fără a face o trecere prea bruscă de la o cantitate foarte redusă la una foarte însemnată-fapt care afectează exact patologia ei şi poate duce la deces prematur.

Este vânzătorul vinovat? Bine-intenţionat-cu siguranţă, însă vinovat de predarea unor informaţii în completă necunostinţă de cauză..Clienta este însă direct responsabilă şi ar fi putut suferi cele mai grave consecinţe din acest motiv… vinovată de ne-informare.

Informaţii regăsim peste tot: în media, pe net, în reviste, în emisiuni şi interviuri. Cât însă din această informaţie este corectă, dar mai ales, care dintre aceste informaţii se aplică la noi este o poveste complet diferită.

Ca să putem ilustra importanţa şi relevanţa informaţiei, vom inventa o speță cât se poate de ilustrativă:

Mergem într-un magazin naturist, un plafar sau un centru de produse organice sau bio. Am citit în prealabil despre produsul X că este foarte bun pentru sănătate… comandăm şi începem să-l folosim.

Pentru siguranţa informaţiei, întrebăm vânzătorul… “este bun produsul X pentru afecţiunea Y?”… el ne răspunde “Da!”… el este un vânzător ne-informat şi nu pune nici o întrebare adiţională. Prin urmare luăm produsul, îl folosim “după ureche” şi rezultatele nu apar sau mai rău apar efecte adverse. Cine este vinovat!?

TU, ca şi cumpărător!

Ai ales să foloseşti o informaţie din media într-un mod absolut empiric… fără a pune întrebările cele mai importante: DE CE? CUM? CÂT? Şi CÂND?

De ce? Probabil cea mai importantă întrebare dintre toate! Înainte să foloseşti un produs sau un aliment trebuie să înţelegi de ce este bun pentru tine, cum te afectează, dacă se pretează la TINE în funcţie de parametrii tăi medicali şi background-ul patologic. DACĂ nu ştii, întreabă medicul, întreabă nutriţionistul, întreabă specialistul. AFLĂ funcţionabilitatea produsului X raportat la cazul tău şi la istoricul tău.

CUM? Care sunt combinaţiile ideale ale Produsului X din punct de vedere al asimilării şi integrării în metabolismul tău.

CÂT? Proprietăţile curative ale anumitor alimente şi super alimente ţin foarte mult şi de cantitate… De la valoarea proteică şi nutritivă, cea energetică, de asimilare a vitaminelor şi a mineralelor-toate produsele diferă. Citeşte instrucţiunile şi întreabă… respectă prescripţiile, dar caută şi un specialist pentru a adapta consumul cantitativ la cazuistica proprie.

Când? Este o întrebare la fel de importantă! Dacă sunt alimente-unele se consumă pentru asimilare mai eficientă dimineaţa, altele seara. Unele combinaţii nu sunt admise (alimentele bogate în proteine cu fructele per exemplu). Informează-te înainte să consumi şi întreabă un specialist!

S-ar putea ca acest mini articol/îndemn să sune ca o unealtă de marketing venind de la un specialist nutriţionist… însă opusul este intenţia. Fie că este cineva din lumea medicală. fie din lumea nutrițională-tot ceea ce îmi doresc este ca importanţa informării, dar mai ales relevanţa informaţiilor să fie veridică şi benefică pentru tine, ca şi cumpărător/cititor. Caută magazinele sau locaţiile ce deţin informatii veridice şi lucrează în diverse colaborări cu specialişti…. Întrebă vânzătorul: “de unde ştii că produsul este bun pentru mine?” Caută o certificare sau o atestare a celor ce deţin magazinul în domeniul sănătăţii…

Când discutăm de alimente, vânzătorul trebuie informat şi avizat de nutriționist şi-sau dietetician şi acesta la rândul lui informat de medicii specialişti (după caz şi patologii).

Nu uita: ești singurul responsabil de ce faci cu al tău corp şi este doar răspunderea ta şi trebuie să iei toate precauţiile necesare.

Sigla Nutrigo-pentru alimente si informaţii nutriţionale şi de dietetică se regăseşte în Iaşi la magazinele Via Naturalia și Casuta Naturii. De asemeni, sigla Nutrigo se regaseste și pe produsele Miere din Poiana.