Despre intoleranţa la lactoză : simptomatică, tratament şi analizele specifice de indentificare.

Ehehe Dragii Nutriei,

Din seria – de prin cabinete găsite şi adunate – încercăm să mai adăugăm şi să elucidăm câteva dintre problemele des întâlnite printre dosarele Nutriei Nutriţioniste.

Pe lângă clasica “problemă cu glanda” – organ misterios, presupun eu că de origine endocrină, blamat pentru orice exces alimentar depus şi bine stratificat de ţesut adipos; o altă speţă frecventă este intoleranţa la lactoză.

Deşi de origine modernă, mai nou întâlnită datorită terminologiei – se regăseşte în speţă. la persoanele mai tinere – şi în genere, este una din acuzele discomfortului gastric la copilaşi- datorat evident unei alimentaţii haotice furnizată de părinte sau la adult – datorită ingestiei masive de “junk food”. Dar este mult mai uşor să acuzăm “şoapte din trend” decât să ne uităm în dezastrul general din bucătăria noastră! Vezi aici si intoleranţa la gluten&stuff… Cu scuzele profunde faţă de cei care chiar suferă de aceste afecţiuni cumplite!

Aşa că dragi cititori, hai să despicăm firul în 6 şi să ne apucăm să tratăm lacto-intoleranţa puţin mai ştiinţific – dar cu limbajul meu specific, cu tentă licenţioasă.

Ce este intoleranţa la lactoză ?

Intoleranţa la lactoză este incapacitatea organismului de a procesa/metaboliza corect lactoza. Este într-adevăr cea mai răspândită formă de intoleranţă alimentară. Lactoza se regăseşte în lapte şi produsele derivate din lapte.

Intoleranţa la lactoză primară (datorată deficienţei de enzima lactază):

Această incapacitate de procesare a lactozei este dată de un deficit enzimatic specific şi aici discutăm despre enzima numita lactază. Ea se ocupă de hidroliza lactozei până ce o transformă în glucoză şi galactoză. În unele cazuri specifice, adulţii cu deficienţă de lactaza pot procesa totuşi lactoză, care trece nedigerata în colon unde, sub influenţa bacteriilor specifice este transformată în acizi graşi cu lanţ scurt şi hidrogen (acizi graşi=sursa de energie).

Intoleranţa la lactoză secundară (datorată unei afecţiuni a mucoasei intestinale):

 • giardioza intestinală
 • boala celiacă (intoleranţă la gluten)
 • boala Crohn
 • poluare bacteriană (proliferare exagerată a bacteriilor în lumenul digestiv)
 • enteritele radice
 • enteritele de cauză medicamentoasă

În primul rând, ca să punem punctul pe I – dacă ai intoleranţă la lactoză ŞTII SIGUR – nu bănui! Viaţa ta socială este puternic afectată – şi odată ingerată lactoza, poţi elibera o cameră de prieteni şi familie în doar cateva secunde sau ucide orice animal cu un simţ olfactiv prea dezvoltat (dacă vrei cu adevărat – o poţi numi chiar o super-putere). Discomfortul abdominal dat de distensie te împiedică să funcţionezi social, estetic – cu reale probleme vestimentare şi fiziologic corect şi te poate afecta inclusiv psihic!

Simptomatică:

-dureri abdominale colicative (îndeosebi periombilicale sau în etajul abdominal inferior)

 • balonare şi meteorism
 • distensie abdominală cu discomfort abdominal
 • flatulenţă excesivă
 • diaree
 • vărsături (survin îndeosebi la adolescenţi).

Lactointoleranta

NOTĂ IMPORTANTĂ! Ce NU ESTE intoleranţa la lactoză – o scuză pentru ţesutul adipos excesiv şi supra-ponderalitate. Este o diferenţă MAJORĂ între balonarea dată de intoleranţa la lactoză şi grăsimea viscerala(abdominală) excesivă!

Cum determinam ştiintific dacă suferim de intoleranţă la lactoză? (google search nu se pune şi nici lecturarea prezentului articol).

 1. Testul de metabolizare a lactozei (sau testul de toleranţă la lactoză) Se papă lactoză, pe stomacelul gol preferabil – aproximativ 50 g şi la o ora şi la doua ore se testează glicemia! Exista un set de valori simple de glicemie – care dacă nu sunt în standard- avem buba la lactoză. Este un test bazic şi premergător – mai mult de eliminare. Dacă rezultatele sunt pozitive pentru intoleranţă mergem mai departe cu testele. Daca rezultatul este pozitiv – ne retragem în bunkerul anti-social.
 2. Testul de malabsortie a lactozei (sau testul hidrogenului în aerul expirat). Cam aceeaşi “branză” ca mai sus – numai că se măsoară nivelul de hidrogen din aerul respirat din 30 în 30 de minute. Creşte cantitatea de hidrogen, înseamnă că lactoza nu a fost procesată corect şi se produc “gaze”. Lockdown social dacă rezultatul este pozitiv!
 3. Testul genetic – prin analiza polimorfismului T/C în pozitţa 13910 a genei lactazei. Fiind semnificativ mai costisitor financiar, dacă primele două teste ne spun că avem intoleranţă la lactoză – prin cel genetic putem identifica dacă problema vine de la enzima lactază sau unul din celelalte motive secundare (intoleranta la lactoza primara- deficienta de lactoza si secundara – unul din celelalte motive ilustrate mai sus).

-Genotip – 13910 C/C (homozigot): predispoziţie genetică clară pentru intoleranţa la lactoză.

-Genotip – 13910 T/C (heterozigot): rareori se asociază cu o intoleranţa primară, adesea compensată; simptomele sunt uşoare.

-Genotip – 13910 T/T (homozigot): nu exista o predispoziţie genetică pentru intoleranţă la lactoză.

Acestea fiind spuse: ce ne facem?

 1. Reducem cantitatea de lactate şi derivate din lapte – la mintea cocoşului galez! Dacă totuşi avem intoleranţă la lactoză primară cu 13910 C/C şi decidem să consumăm lactate excesiv- recomand o vizită la un cabinet de psihologie cu menţiunile – comportament anti-social şi auto-distructiv.
 2. Fiindcă majoritatea persoanelor cu lacto-intoleranţă pot totuşi procesa cantitati mici de lactoză – recomand iaurtul congelat. Datorita temperaturii scăzute sunt anulate efectele enzimatice şi este tolerat mai bine de sistemul gastro-intestinal. Verificaţi prin teste cu cantităţi mici pentru a nu accentua discomfortul gastric.
 3. Suplimentare de Ca, Mg si Vit D – dat fiind că lăpticul şi derivatele sale sunt surse primordiale de aceste oligo-elemente – eliminarea lor din alimentaţie a laptelui conduce sigur la carenţe.
 4. Suplimentarea enzimatică specifică. Nu produce corpul nostru lactază? No problemo- suplimentăm medicamentos… (cu recomandări specializate preferabil).
 5. Produse fără lactoză.

Dacă vă indentificaţi în acest articol apelaţi la supervizare medicală specializată (medic de familie, medic specialist gastro, nutriţionist şi dietetician).

Google search-ul medical duce tot timpul la cancer… La noi, scăpaţi mai “ieftin”!

Abonează-te pe canalul de youtube al Nutriei Nutriționiste și ascultă toate vlogurile Nutriei pentru mai multe informații despre nutriție si alimentația sănătoasă – https://www.youtube.com/c/FunandfoodRo

Pentru mai multe informații și articole despre nutriție, dietetică și alimentație sănătoasă vă invit să oferiți un like/îmi place/urmărește/share/distribuie pe pagina oficială de Facebook Cabinet Ionut Ignat NutriGo

Citește articolele Nutriei Nutriționiste și informează-te sau folosește căsuța de căutare a paginii – http://www.nutrigo.ro/articole/

Intră pe grupul condus de Nutria Nutriționistă –
Fun&Food: Alimentație Echilibrată by Cabinet Ionut Ignat NutriGo

https://www.instagram.com/nutrigo.ionut.ignat/

Pondere, echilibrul, calm, consecvență, plan și voință!
Servicii de consultanta si asistenta nutritionala on-line, cu monitorizare si adaptare gasiti pe: http://www.nutrigo.ro/consiliere-on-line/

Mai multe retete pe www.nutrigo.ro/retete
Mai multe articole de nutriție pe www.nutrigo.ro/articole
www.nutrigo.ro
nutrigo@nutrigo.ro
Ionut Ignat – 0787 801 939