Am citit multă mitologie despre planta peruviană de maca sau așa numitul Ginseng Peruvian. Parte din mitologie, cu sâmburi de adevăr… altă parte pură ficțiune.

Vom trata în cele ce urmează această super rădăcină și beneficiile ei reale, fără exagerări și cu specificații științifice și nutriționale.

Rădăcina de maca sau Lepidum Meyenii trăiește la o altitudine foarte ridicată în Peru în condiții destul de dificile – schimbări majore de temeratură noaptea și într-un sol stâncos. Din aceste motive, rădăcina de maca este obligată să-și tragă vitaminiele și mineralele dintr-un sol stâncos pentru a supraviețui și pentru a-și crește durabilitatea.

Tocmai aceste condiții vitrege ale naturii potențează la maxim conținutul vitaminic și mineralic, dar deopotrivă și cel proteic prin conținutul de aminoaacizi.

Nutrițional vorbind, Maca este compusă din aproximativ 60% carbohidrați, 10.2% proteine, 8.5% fibre și 2.2 % grăsimi. Rădăcina de maca este o sursă excepțională de aminoacizi conținând aproximativ 20 de aminoacizi dintre care 7 sunt esențiali.

Dacă vorbim despre minerale, maca conține (per100g) magneziu1-130mg, fier, sodiu 40 mg, potasiu (1500-2000mg), calciu(35-500mg) și fosfor(300-350 mg).

Dacă abordăm vitaminele din maca, găsim: Vit C, Vit A, Vit D3 și complexul de B-uri: B1, B2 si B12.

Am aflat ce conține Maca și acum să vedem unde este bună această super rădăcină:

soluție ideală împotriva oboselii

păstrează nivelele de glucoză în sânge constante

-previne osteoporoza

-potențează procesele cognitive și de învățare

-asistă creșterea fertilității atât la bărbați cât și la femei

-asistă la creșterea libidoului

-oferă organismului un echilibru hormonal

-la femei, atenuează simtomatica de menopauză.

Contraindicații la Maca: S-a arătat în teste clinice că un consum de maca zilnic are tendința de a crește presiunea arterială.

Dozajul la Maca este 1000 -2000 mg pe zi. Dacă se folosește Maca pentru creșterea libidoului sexual, în special la bărbați, se poate crește până la 3000 mg pe zilnic într-un mod gradual. Dozajul de maca la bărbați este seminificativ mai mare decât la femei.

*Orice discomfort fizic apare în primele zile ale consumului de maca trebuie notificat medicul și efectuat un test alergenic.

Maca se gaseste in Iasi la magazinele certificate Nutrigo: Via Naturalia si Casuta Naturii

Maca Via Naturalia

Maca Casuta Naturii