Prăjit versus Pârlit versus Grillăruit Adițional,

Salată versus Ciorbă de ulei cu salată (precizări de bun simț)

Terminologie și specificații de la Nutria Ionut

Deunăzi, mă întreabă cineva de pe un grup – care-i treaba cu prăjeală și papa sănătoasă … și mai precis dacă 2 linguri de ulei iaște mult când vine vorba de o prăjeală (mi-a precizat ulterior că nu folosește așa mult). Iată și răspunsul Nutriei mai jos, direct cu citat din mine (pare grav să te auto-citezi, nu ziceți!? …probabil de asta mi-am ales partenera – un psiholog clinician specialist, care taman mai și lucrează la unul din cele mai mari Institute de psihiatrie din Ro). MEDICAMENTE EEE! și cămăși cu mâneci luuungi…  când am să o iau de tot … pe ulei!  Totuși sper să fie elucidant auto-citatul când vine vorba de acest subiect FIERBINTE! „doua linguri de ulei? neaaah! personal, nu am scris never-ever așa ceva… 2-3 picături de ulei (măsline only), cocos sau uns cratița cu unt… ceea ce-mi spui tu sare de spectrul „dietetic”. De principiu se folosesc lipidele la „prăjit”(proces care mai mult l-aș numi grill) – doar pentru ne-aderența legumelor sau cărnii…

Deci una este prăjit (în baie de ulei – și aici DA! 2 linguri de ulei sunt PREA mult!) și grill (în care ungi tava/cratița cu ulei de măsline, doar căteva picături și o mai și ștergi cu un prospop de hârtie) sau un un sfert de linguriță de unt pe care o întinzi pe toată tava încinsă…) PS am să fac și post pe grup cu asta…” PS după citat – iote c-am făcut!  Și acum după un subiect fierbinte, să trecem la unul mai răcoritor: SALATA! Tot oșteanul sănătofag știe că sălățeala iaște bună și anti-șuncă și la digestie! Dară noi chiar o facem cum trebe? Acu n-aș fi scris nimic niciodată față de subiect, dar psihicul uman este un nesim-porc și ne manipulează de multe ori fără să apucăm să ne prindem de treaba mârșavă pe care o face (vreo 5 cazuri in anii mei de cabinet de nutriție).

Adicătelea – pui legume în sălățeală – pui și una două componente proteice și dupa aia – stropești cu niscvai picături de ulei de măsline (sau altă nație prețioasă cu efecte mirobolante predicate prin magazinele Bio). BREEEE – STROPEȘTI!! NU TORNI CU LIGHEANUL SĂ IASĂ CIORBĂ! Că totuși lipida asta are 9kcal/1g vs 4kcal la proteine si carbi… Că după aia agiungi la Nutrie în cabinet și foarte nonșalant îmi explici că papi numa grătare și salate … dar pui kile cu nemiluita, în loc să scazi… și asta pt că de fapt faci tocăniță de carne cu ulei (în loc de grătar) și ciorbă de ulei cu legume de salată (în loc de salată)… și consumi câte 1800 kcal în plus, numai din incheietură (când torni uleiul) 100 ml în salată și 100 ml peste brocolli și pieptul de pui – plus mesele tale „foarte bine structurate și sănătoase”.

Amu’ iertat să-mi fie tonul (oricum altul n-am și la capricorni sarcasmul și ironia sunt implementați genetic) dară este FOARTE motivat! Pt. că psihicul matale spune „stai chillax pretene, că nu-i așa… tu papi sănătos, lasă Nutria!” …. Dară dacă nu belim pupila, punem kile și ne facem cât Godzilla!  Pam Paammm!!!

P.S. Un Godzilla cu un colesterol cât muntele, trigliceride cât câmpiile și o dislipidemie pe drum cu steatoză hepatică, complicații masive în sistemul cardio-vascular… etc etc etc. (precizez și asta să nu mă trezesc că citește vreun ectomorf cu hiper-metabolism articolul și înlocuiește după apa cu ulei să crească mare! – valabil și pentru tigrișorii de sală – adicătelea puii care încep procesul de hipertrofie și traduc articole si informații mai rău decât traduce și interpretează Isis – Coranul). Amu dacă te-ai hlizit bine cu mine, dă o mână de ajutor să nu avem infestație mondială cu Godzlile… share/distribuie pe paginile lu’ matale. Mulțam fain!


CONSILIERE personalizată direct cu Nutria NutriGo la un click distanță – http://www.nutrigo.ro/consiliere-on-line/

ACCES PREMIUM NutriGo – https://www.nutrigo.ro/premium/  (învață să fii propriul tău nutriționist și Nutria îți pune la dispoziție TOATE uneltele informaționale de care ai nevoie:  -calcule calorice, distribuția de macro-nutrienți specifică ție pe mese și zile, rețete delicioase gata calculate, planuri alimentare și de mișcare fizică! 


www.facebook.com/nutrigo.ro/ – Postările nutri-științifice ale Nutriei (like și urmărește pe facebook) http://www.nutrigo.ro/ TOATE articolele și rețetele Nutriei https://www.instagram.com/nutrigo.ionut.ignat/ Insta-Nutria https://www.youtube.com/c/FunandfoodRo/ Vlogurile Youtube ale Nutriei.