Recomandarea muzicală Nutrigo pentru o piesă de ascultat în timp ce lecturaţi acest articol:

https://www.youtube.com/watch?v=abRvSD7Wc0w

Smiley şi caii verzi pe pereţi…

Stimaţi cititori şi eventuali colegi de breaslă care ar dori această abordare: a vorbi despre psiho-nutriţie în societatea noastră, a preda normele ei şi a demara tentativa deja eşuată de o preda ca o dogmă alimentară normativă pentru populaţie – ESTE ABSOLUT ŞI COMPLET ABSURD!

Există psiho-nutriţie? Sigur că există! Poţi influenţa pozitiv starea de spirit prin alimentaţie sistemele orexigene şi anorexigene din ARC (hipotalamus), ca răspunsuri ale stimulilor/receptori a nivelelor anumitor hormoni tip gherilină, leptină, insulină, glucagon şi afectând astfel balanţa serotonină/dopamină – influenţând în acest fel starea psihică generală, prevenind anumite depresii şi anxietăţi. Psiho-nutriţia poate avea atât rol preventiv, cât chiar şi rol curativ… Teoretic evident!

A o aplica în viaţa de zi cu zi? Aproape absolută imposibilitate… Motiv? Ar trebui sa avem un corp absolut perfect echilibrat nutriţional, să apelăm la analize chiar şi de 3 ori pe zi pentru a studia nivelele hormonale individuale, să studiem de 4-5 ori pe zi răspunsul cerebral la stimulii alimentari şi să creăm un patern individual pentru fiecare client/pacient – care oricum s-ar modifica atât de frecvent (de ordin zilnic)– încât doar corvoada de a ţine pasul cu schimbările hormonale şi enzimatice şi adaptarea lor alimentară – ar crea o depresie sau chiar psihoză în sinea ei.

Asta în condiţiile în care, în societatea noastră, boala secolului este obezitatea şi patologiile conexe… dar hai să discutăm discuţii de dragul discuţiilor! Schimbările în organism care ne influenţează starea psihică nici măcar nu sunt cunoscute în întregime din pdv medical- deci oricum ar fi, chiar şi la cea mai high tech colaborare multidisciplinară de experţi medicali- cel puţin jumătate din timp am tatona terenul orbeşte.

Aşa că dragi cititori, dacă vine vreun jupân pseudo-specialist în psiho-nutriţie şi vă spune să mâncaţi vişine că vă face să vă simtiti mai bine şi scăpaţi de depresie: achiziţionaţi vă rog o sacoşă de 2 kg de vişine şi pocniţi-l cu ea în cap! Evident că glumesc: puteţi folosi orice fructe sau legume… inclusiv pietre – ca pe vremuri!

Apelaţi stimaţilor la ajutorul specializat a celor îndreptăţiţi să ofere astfel de servicii: Psihologi şi Psihiatri după caz… Hai să nu mai inventăm apa caldă sau roata… au făcut alţii o treabă bună înaintea noastră. Şi, nu pentru ultima oară – ÎN ORICE DOMENIU – dacă apelaţi la ajutor nu înseamnă că sunteţi nebuni, incapabili etc. Înseamnă dragilor, că luaţi o decizie absolut normală, informată, pentru a rezolva o problemă cu cineva autorizat şi educat pentru acest tip de problemă. La fel, sunt convins, apelează şi alţii la serviciilor voastre – indiferent de domeniu… Asta înseamnă evoluţie socială!

Mai am una faină- relativ conexă: ce-ar fi dacă am putea recrea viaţa pe Marte (timp în care noi o anihilam treptat şi conştient pe cea de pe propria noastră planetă!). Abordarea problemelor se face în mod progresiv, logic, cu priorităţi stabilite în funcţie de gravitatea şi magnitudinea unei situaţii…

şi acum, apropo de Psiho-Nutriţie să vă cânt o piesă cu La la la – la la la….

Smiley şi caii verzi pe pereţi…