Sunt nutriționist și dietetician… văd și aud în jurul meu numai nutriționiști și dieteticieni! SUNT ÎNSPĂIMÂNTAT de ATÂT DE MULTĂ CONCURENȚĂ…
Aaaaa… scuze! De fapt sunt doar alți români care dau cu părerea în acest domeniu ca și în fotbal sau politică… Am să vă prezint 3 tipuri clasice pe care cu siguranţă le-aţi întâlnit:

1.Prietenul/Prietena care le știe pe toate!
Adică îmi spuneți că nu aveți prietenul/prietena care are răspunsul la orice problemă de ordin nutrițional (de la gastro până la sistemul endocrin)…. Orice speță posibilă: “mă doare stomacul!”, “sunt balonată” sunt prea grasă/slabă(eh-ultima nu se aplică) etc- EXISTĂ o explicație!

Discuție clasică: Mă doare stomacul, sunt balonat, nu reușesc să slăbesc, nu am energie… aseară de exemplu am mâncat… INTERVENȚIA PRIETENULUI/PRIETENEI: MĂNÂNCI SEARA? Păi de asta prietene!

Asta pentru că el/ea știe de la vară’sa care s-a cuplat cu Micutzu de la Scara B și a povestit tot când spărgeau semințe la un pet de… apă…(că berea are prea multe calorii)

2. Vânzătorul de la plafar sau farmacia naturistă, chelnerul, spălătorul de vase din restaurant….
Aceste categorii deja capătă greutate… ei știu cel mai bine să te sfătuiască datorită funcțiilor importante deținute și anilor de studii aferenți. Sfatul oferit de această categorie este direct corelat cu patologiile pre-existente a fiecărui pacient sau în baza spectrului de analize și a consultului cu medicii specialiști pe domeniile diferite și bineînțeles a studiului vast de altă cazuistică similară.

CAZ expres din experiența mea: Vânzatorul de plafar, vine “pacienta”, scurt chestionar pe ea o doare capul si vrea un ceai “naturist”-El pune întrebări adiţionale. Se ajunge la nivelul de hidratare zilnică… Clienta răspunde: – Maxim un pahar de apă!… Se burzuluiește nenea de dupa galantar și îi recomandă minim 3-4 litri de apă zilnic “pentru că aşa se zice”… începând pe loc! Background medical necunoscut- biata doamnă avea tensiunea arterială foarte foarte crescută şi ajunge a 2a zi în spital… Dar el se joacă liniștit cu sfaturile pro bono în stânga și în dreapta!

PS: Re terapiile alternative, astrologie şi ceaiurile naturiste versus metabolism, n-aș fi așa sigur că vibrația ancestrală a pământului, energiile colorate ale chakrelor, ceaiul de coada liliacului sau alinierea planetelor, poate rade de pe tine kilogramele de pizza sau shaorma mâncate și hectolitri de sucuri ingerate. Si nici in medicina alopată nu exista vreo pilula magică cu asemenea efecte. Opinia mea evident…

Dar suntem într-o democrație și toți avem dreptul la opiniile și ideile noastre…

3. Și ultimul este cel care efectiv asculta! Fără să întrebe de studii sau diplome,fără să întrebe “dar tu cine ești și de unde știi”, fără să ceara explicații anatomice sau biochimice ale corpului. Cel care citește pe net articole scrise de alții fără să verifici sursa sau măcar informația în măcar alte 3 locuri…dar aplică instant de parcă este biblia!

Cel care preia o dietă doar pentru că statisticile spun că a funcționat la o anumită categorie de oameni…. și în atotcunoașterea lor- “Sigur se potrivește” și după care o lasă după 1 săptămână că nu merge și face alta și alta și alta și apoi ajunge la mine cu spectrul de analize praf stelar și îmi trebuie luni de zile să-i refac metabolismul la parametrii normali.

Sau domnișoara care a înțeles că nutriția este o forma de matematică la nivel caloric și ca să slăbescă decide să nu mănânce și să ajungă în pragul malnutriției… și după x luni de limită calorică, praf în structura macro-nutrienților, anemica, cu echilibrul mineralic și vitaminic la pământ… dar tot la limita obezității patologice. Și când află că trebuie să se apuce de mâncat și are să pună kg serioase în plus până revine la normal(vezi efectul yo yo) și abia după va slăbi sănătos.

Și bineînțeles și cel-cea care deși are 5 kg sub greutate normală în funcție de parametri medicali clasici și decide că “Este GRASĂ!” şi vrea să slăbească eventual cu diverse forme de bulimie/adicții psihice de diuretice sau laxative și când primeşte trimitere în psihoterapie și cu tulburări alimentare grave și informaţia că reprezintă o sursă majoră de mortalitate pe glob- vine cu întrebarea iritată: “adică mă faci nebună?”

Dar și “Băiețelul de sală” care vrea pachete și kile de mușchi/instant pack și îşi umple stomacul cu prafuri despre care nu știe absolut nimic biochimic și fundul sau brațele cu găuri de ace de la varii hormoni- doar pentru că așa ajungi ca “ăla de împinge 180 de kile la piept” (nu pentru că “ăla” muncește de ani de zile în bucătărie și la sală – Doamne Ferește- sigur are ceva “Gear” la bord). El termină cu dereglări hormonale majore datorate lipsei de informare şi consecvenţă, cu sâni de indepartat chirugical, cohones cât sâmburele de cireaşa, acnee ca ciuma bubonică etc.

Articolul de săptămâna trecută “adevarul crud” a atins aproape 13.000 de view-uri locale în Târgul Ieşilor(locul meu de provenienţă) şi cu reverberaţii naţionale majore… Deschide şi tu o minte cu un share!

Şi de vrei mai multe de la Nutrigo​ te aştept cu un like/follow…

PS Şi eu am fost la un anumit moment în viaţa mea intr-una din categorii… dacă asta ajută orgoliul vreunui ofensat! Însa am citit şi eu ceva similar şi de atunci am adunat ani de studiu, şcoală şi experienţă. ABIA ACUM am dreptul la opinie!

Stay Frosty Everyone!!!certified nutritionist