fbpx
Despre cozonac – când este bun și când este ne-bun!
Articol de Nutria Nutriționistă Cozonăcoasă

Dragul nostru cozonac de sărbători – unul din deliciile specifice balcanilor și țărișoarei noastre. Cozonacul este o prăjitură tradițională românească și bulgărească (bulgară kozunak), fiind în mod tradițional gătită de Paște sau de Craciun. Aluatul este cam același în toată România. Ingredientele principale fiind făina, laptele, zahărul, ouăle, untul, drojdia, și pentru un gust mai plăcut se adaugă coji rase de lămâie sau/și portocale. Umplutura poate conține nucă, alune, mac, stafide, rahat turcesc, fructe zaharate (confiate), cacao, marmeladă sau combinații ale acestor ingrediente: nuci și mac, nuci și cacao, nuci și rahat, nuci, stafide și rahat, brânză dulce și stafide, etc. Specifici pentru zona Moldovei (adică de pe unde iaște și Nutria voastră – din Târgul Ieșilor) sunt cozonacii rotunzi și înalți (numiți babe), neumpluți, a căror compoziție conține până la 20 ouă, unt, coji rase de lămâie sau/și portocale și esență de rom și vanilie, uneori stafide. Din punct de vedere nutrițional este foarte important de reținut conținutul cozonacului, fiind practic unul specific de desert. Deci momentul servirii este unul din cele mai relevante în momentul în care discutăm despre control caloric.

Când putem servi cozonacul!?
  1. Când portofelul caloric ne permite. Fiecare dintre noi, ca și persoane, avem un anumit nivel caloric de mentenanță necesar pentru a ne păstra greutatea. Când depășim acest nivel caloric de mentenanță – corpul nostru va depune excesul energetic sub formă de strat adipos. Când suntem sub nivelul de mentenanță (ATENȚIE!!! nu prea mult, pentru a nu provoca înfometarea…) organismul uman va fi obligat să recurgă la depozitele din adipocite pentru a le utiliza ca și energie. Direct dependent de acest calcul – avem și consumul de cozonac. Dacă suntem în scădere ponderală (asta este ceea ce ne dorim) – atunci suntem obligați să reducem nivelul caloric din timpul zilei – pentru a ne permite un desert sau o gustare cozonăcească!
  2. Când activitatea fizică și intelectuală este mai crescută! Mai precis, dorințele noastre cozonăcești ar trebui raportate la activitatea zilnică – Felițele de cozonac – au tendința de a fi o FOARTE bogată sursă energetică a organismului prin combinația unui profil de glucide cu cel lipidic – prin urmare – ideal este să-l consumăm când chiar avem nevoie de energie – asigurându-ne în acest fel – de faptul că putem să-l folosim ca și energie prevenind depozitarea lui. Mai precis – în prima parte a zilei (preferabil până în ora 17.00). Păpatul cozonăcesc pe timpul serii nu face altceva decât să aducă în organism un plus energetic – ne-folosibil decât în cazul antrenamentelor de sală în somnabulism.
  3. Desert cozonăcesc? Da! – Dar doar când ne organizăm farfuria direct dependent de factorul cozonăcesc! Dacă știm că la finele unei mese – ne așteaptă cuminte în farfuria de deserc o feliuță delicioasă de cozonac – atunci ideal este să mai curățăm nițel meniul de exces de carbohidrați (gen pâine, paste, cartofi și orez) și de exces lipidic (prăjeli, unturi și slănină!). În felul acesta echilibrăm nițel balanța energetică a mesei și nu sărim decât un cal (și nu o herghelie întreagă). Merge brici la o farfurie de fibre și proteine ca desert – gen salată sau legume ușoare la grill și un steak serios (mai ușuratec cu grăsimea animală).
  4. Gustarea cozonăcească? Poate fi fără probleme… și personal, chiar îl mai folosesc ca și pre-workout! (adică pre-antrenament) pentru a crește nivelul energetic biodisponibil al organismului (glicogen) înainte de un antrenament serios cu tensiune musculară.
  5. Ce facem când sutem în regim hipocaloric și nu ne permitem deloc cozonac! Dar urlă pofta-n noi!!! În lucrul direct cu pacienții mei în cabinet – am tendintța de a trata zilele de crăciun/rev ca și zile trișate (http://www.nutrigo.ro/despre-ziua-trisata/ ) – DAR – asta nu înseamnă că nu putem face chiar nimic legat de subiect. Adevărul este că toată lumea pune rezoluția cu slăbitul după sărbători…însă cea mai eficientă metodă de a beneficia relaxat de cozonac și fără dureri de la curea (o doare și pe ea când trebuie să-i facem noi găuri – și pe ea și pe noi sufletul) este atacul colăceilor (de pe burtică) de dinainte de sărbători! Așa îmi pregătesc toți pacienții cu atacul blitzkrieg nutriționale asezonate cu mișcare fizică serioasă – pt a avea un prestart de sărbători. Cele minus câteva kilograme pierdute înainte de debandata sărbătorească – ne permit să papăm feliuțele de cozonac fără lacrimi în ochi și depresie după! 
  6. Cum limităm în preparare aportul caloric masiv!? – Foarte simplu – Nutria vă recomandă un super produs numit Dulcișor – de la Sweeteria cu care puteți LINIȘTIT să înlocuiți zahărul folosit în preparare… O mare parte din aportul caloric aferent – vine din zahărul rafinat. 
  7. Ce facem dacă am sărit herghelia cozonăcească – Aveți cam două lucruri mari și late de făcut- 1. Aveți grijă să asezonați cu MULTĂ mișcare fizică compensatorie – preferabil pe ritmuri de TABATA – și DEFINITIV să vă asigurați că aveți suficiente fibre în alimentație pentru un tranzit intestinal ușor și eficient.  

În speranța în care v-am lămurit cât de cât legat de cozonăceala controlată de sărbători – vă doresc poftă bună, pondere și echilibru! Ajută și prietenul tău de pe facebook să cozonăcească liniștit și informat – cu o distribuție via pagina ta de profil!


CONSILIERE personalizată direct cu Nutria NutriGo la un click distanță – http://www.nutrigo.ro/consiliere-on-line/ ACCES PREMIUM NutriGo – https://www.nutrigo.ro/premium/  (învață să fii propriul tău nutriționist și Nutria îți pune la dispoziție TOATE uneltele informaționale de care ai nevoie:  -calcule calorice, distribuția de macro-nutrienți specifică ție pe mese și zile, rețete delicioase gata calculate, planuri alimentare și de mișcare fizică! 


www.facebook.com/nutrigo.ro/ – Postările nutri-științifice ale Nutriei (like și urmărește pe facebook) http://www.nutrigo.ro/ TOATE articolele și rețetele Nutriei https://www.instagram.com/nutrigo.ionut.ignat/ Insta-Nutria https://www.youtube.com/c/FunandfoodRo/ Vlogurile Youtube ale Nutriei.