fbpx

Diverticulii sunt pungute de mucoasa care ies prin orificii de mici dimensiuni din peretele colonului. Prezenta mai multor diverticului este denumita diverticuloza – o boala care apare de obicei la varste medii, dupa 40 de ani. Daca diverticulii se inflameaza, boala este denumita diverticulita.

Cauze

Aparitia diverticulilor colonici este de cele mai multe ori legata de o dieta redusa in fibre, care cauzeaza materii fecale reduse cantitativ si foarte tari. Este nevoie de o presiune crescuta pentru a impinge aceste materii fecale dure, fortand si determinand proeminarea pungilor diverticulare prin peretele colonului. Necesitatea unei presiuni crescute colonice creste deasemenea si dimensiunea peretelui colonic.

Simptome

Desi, diverticuloza colonica este o afectiune foarte frecventa a colonului, diverticului nu sunt periculosi. De fapt, doar 20% dintre pacienti prezinta simptome:

  • Dureri abdominale (crampe), in special in partea stanga a abdomenului inferior
  • Flatulenta
  • Constipatie
  • Eliminarea de sange in scaun

Acumularea de materii fecale si bacterii in punga diverticulara determina aparitia unei inflamatii a diverticului – diverticulita. In cazul unui puseu de diverticulita, simptomatologia devine zgomotoasa:

  • Dureri abdominale violente cu alterarea starii generale
  • Febra
  • Tulburari de tranzit
  • Senzatie de voma, varsaturi

Diagnostic

Simptomatologia bolii diverticulare este foarte apropiata de cea a cancerului colorectal si de aceea testele efectuate au ca scop principal excluderea unui cancer.

Diagnosticul va cuprinde evaluarea atenta a medicului cu experienta in chirurgia colorectala sau gastroenterolog cu precizarea istoricului afectiunii si a antecedentelor personale ale pacientului, dieta, medicatia, particularitati ale tranzitului intestinal. Anameneza este completata de:

  • Examenul fizic
  • Analize sangvine pentru a evalua o eventuala infectie
  • Analiza materiilor fecale pentru a evalua eventualele pierderi de sange
  • Colonoscopia – examinarea colonului cu un telescop flexibil, atunci cand in materiile fecale exista sange
  • CT abdominal cand pacientul are dureri abdominale severe si exista riscul de ruptura a unui diverticul inflamat
Tratament

Tratamentul bolii diverticulare depide de gravitatatea situatiei si de existenta sau nu a procesului infectios al divericulitei.

Tratamentul diverticulozei

Alimentatia bogata in fibre si informatia ca simptomatologia nu este cauzata de o afectiune grava cum este cancerul colorectal ajuta de cele mai multe ori. O dieta bogata in fibre va ameliora simptomele si va impiedica progresia bolii, insa nu va face sa dispara diverticulii existenti. Alimentele bogate in fibre sunt cerealele, painea integrala, fructele.

De cele mai multe ori, diverticulita usoara poate fi tratata cu antibiotice si o dieta lichida.

Dieta in doua faze:

Faza 1 regim alimentar (durata 7 zile)

Fructe maxim 2 porții pe zi (125 ml – 1/2 cană)

Recomandate – conserve de pere, piersici, mandarine, ananas. Proaspete – banane, caise, avocado, mere, mango, grapefruit, portocale, cirese. (se indeparteaza coaja si samburii).

Ne-recomandate – zmeura, capsune, mure, fragi, coaja de la mere si pere, prune, struguri.

Legume maxim 3 porții pe zi (125 ml – 1/2 cană)

Recomandate fierte (sparanghel, ciuperci, fasole verde, cartofi), andive, rosii (fara samburi si coaja).

Nerecomandate (brocoli, varza, varza de Bruxelles, nap, porumb, telina, castraveti, ridichi, spanac, mazare si linte).

Cereale maxim 6 portii pe zi

Recomandate toate produsele pe baza de faina alba dar fara seminte. (orez alb, biscuiti, cus-cus)

Ne-recomandate – produsele pe baza de faina integrala in combinatie cu seminte sau multi-cereale, orez brun, ovaz, tarate.

Lactate – in functie de toleranta la lactoză – https://www.nutrigo.ro/intoleranta-la-lactoza/ 

Faza 2 dietetica (2 saptamani)

Re-introducem fibrele alimentare, dar treptat, pe o perioada de aproximativ o luna. In primele 2 saptamani introducem fibre solubile si in urmatoarele 2 saptamani introducem si fibrele insolubile.

Fibrele solubile formeaza o substanta gelatinoasa in intestin si mentin echilibrul florei intestinale. Iar cele insolubile contribuie la combaterea constipatiei, absorband si substantele gelatinoase din intestin, asistand controlul glicemiei si scaderea nivelului de colesterol.

6-8 grame de fibre solubile pe zi in primele 2 saptamani. (cereale cu ovaz, paine cu tarante, nap, sparanghel fiert, brocoli fiert, varza de bruxelles fiarta, fasole fiarta, anghinare fiarta si fructe – mango, caise, piersica, portocale, para, mar (cu coaja ultimele doua). Supliment solubil – Psyllum (metamucil) sau Optifibre (achiziționat din farmacie).

 


CONSILIERE personalizată direct cu Nutria NutriGo la un click distanță – http://www.nutrigo.ro/consiliere-on-line/


ACCES PREMIUM NutriGo – https://www.nutrigo.ro/premium/  (învață să fii propriul tău nutriționist și Nutria îți pune la dispoziție TOATE uneltele informaționale de care ai nevoie: -calcule calorice, distribuția de macro-nutrienți specifică ție pe mese și zile, rețete delicioase gata calculate, planuri alimentare și de mișcare fizică! + Acces la Grupul secret al Nutriei dedicat și exclusiv numai pentru clienții premium NutriGo.


www.facebook.com/nutrigo.ro/ – Postările nutri-științifice ale Nutriei (like și urmărește pe facebook)

http://www.nutrigo.ro/ TOATE articolele și rețetele

Nutriei https://www.instagram.com/nutrigo.ionut.ignat/ Insta-Nutria

https://www.youtube.com/c/FunandfoodRo/ Vlogurile Youtube ale Nutriei.