De ceva timp tot primesc această întrebare sub diverse forme de la diverse persoane mai mult sau mai puțin avizate în domeniul nutriție și dietetică. Toți avem dreptul la părere, bineînțeles, dar părul de pe spate(nu am chiar foarte mult) se ridică, în momentul în care scoatem o “păsăricăinformațională pe gurițele noastre de pseudo-specialiștifără a o fonda însă cu date științifice.

Acest mini articol explicativ, scris pe acest ton ușor iritat- se adresează în speță colegilor de breaslă, dar mai ales tuturor auto-intitulaților “guru” un domeniul nutriției sau care dau sfaturi în stânga și dreapta, fără absolut nici o fondare științifică. Cei care răspund la contra-întrebarea “de ce” – cu răspunsul: “pentru că știu eu/am citit pe eva.ro/ mi s-a spus/ a venit într-un vis”

Pentru publicul care citește acest articol pentru informațiile conținute, îl lăsăm să discearnă la final alegerea.

Așa că, pe limba noastră de breaslă: haideți să o „nutriționim” „nutriționeşte” (adică cu date medicale, cum ar fi normal).Toate ideile susținute ale anumitor combinații alimentare între macronutritienți -respectiv disocierea lor- datorate mediului provocat – acid sau alcalin- (aceasta este fondarea practic- pentru pseudo-specialiștii care nici măcar asta nu știu-dar recomanda metoda/dieta) – contravin puțin fizologiei umane (mai multe detalii în clasicul- https://ro.wikipedia.org/wiki/Digestie). În primul rând stomacul secretă acid indiferent de ce ingerămși tot bolul alimentar se transformă în chymus (http://medical-dictionary.thefreedictionary.com/chymus), iar ulterior procesul de digestie este continuat și la nivelul intestinului subțire unde urmează desfacerea mai departe a zaharidelor prin enzimele digestive în molecule și mai mici. Pancreasul aici are rolul de a secreta pepsină, amilază și lipază necesare digestiei proteinelor, carbohidraților și grăsimilor. Aici este prima greșeală: pancreasul le poate face pe toate în același timp. O enzimă nu o anulează pe cealaltă. Nu există nici o dovadă că macro-nutrienții consumați împreună nu pot fi digerați sau absorbiți în același timp. De fapt toată ideea acestor tipuri de diete pleacă de la diferența de PH Deși e adevărat că un mediu acid în stomac poate interfera cu funcția amilazei, pancreasul secretă enzimele în funcție de nivelul pH-ului din stomac… mai precis „corectează” un mediu acid cu un răspuns mai alcalin (inclus un link pentru studiu individual http://chriskresser.com/ask-the-rd-all-about-food-combining/ ) Adică practic digerăm mai bine carbohidrații împreună cu proteinele datorită acestei”corecturi”!? – un alt link pentru studiu separat și fondarea celor susținute: http://www.marksdailyapple.com/food-combining/#axzz3RhsqXixS

Faptul că suntem în România însă și toți avem păreri relevante în politică, fotbal și nutriție nu înseamnă că nu trebuie să le fondăm prin studii: dieta disociată vs dieta echilibrată – studiu de caz cu grup de control și evident rezultatele(mai precis nici o diferență de rezultat între cele două tipuri de alimentație)  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10805507?ordinalpos=1… Ce concluzie tragem din acest studiu? după cum am precizat, în funcție de dorințele noastre personale(de obicei, mai mult țesut muscular și mai puțin țesut adipos) ne putem juca la nivel de macro-nutritienți, dar când vine vorba de slăbit – tot deficitul caloric este esențial! Însă în standard-default (o persoană care nu dorește nici o schimbare în componenta tipului somatic și procentele între cele două tipuri de țesut menționate mai sus) combinațiile alimentare, dacă sunt echilibrate- nu sunt relevante!

Și pentru a finaliza apoteotic Teza Nutrigo legată de dietele disociate, mediul alcalin vs mediul acid respectiv combinațiile alimentare – am să fac o simplă referire la istoria alimentară a lumii. Asta nu înseamnă că dacă diverse popoare-mai toate- au obiceiuri alimentare care combină carbohidrații cu proteinele și nu numai- ar trebui să considerăm că este corect! ÎNSĂ, schimbarea este ffff dificilă și ține foarte mult de genetic-iar pentru a schimba geneticul – rasa umană ar trebui să pape disociat încă câteva mii de ani buni… îndoielnic însă!? CORPUL nostru este perfect adaptat și pregătit pentru digestia simultană a grupelor sus menționate– pentru simplul motiv că se întamplă de zeci de mii de ani (de la sushi-ul samuraiului până la dacii noștri vechi-ce combinau cerealele și legumele cu carnița la fiecare masă).

Cine mai este de acord cu mine? Alan Aragon, Mark Sisson (http://www.marksdailyapple.com/food-combining/#axzz3RhsqXixS ), Tom Venuto, Mike Matthews – Cine sunt? research individual pentru oricine dorește

Să nu uităm să menționăm că acest tip de alimentație este chiar nociv pentru corpul uman dacă este susținut pentru perioade de timp lungi și întrerupt ulterior… deci este un tip de dietă, care odată adoptată, ar trebui respectată indefinit, dacă nu dorim să afectăm sănătatea (corpul se dezobișnuiește să secrete toate tipurile de enzime necesare pentru digestie simultan- și bineînțeles la reluarea alimentației normale apare un șoc). Deci, datoria noastră în breasla de nutriționiști și dieteticieni, este să avem grijă de informațiile predate, atât publicului cât și clienților noștri, pentru a nu le afecta sănătatea (scopul fiind contrariul)…. sau măcar să le fondam medical și științific și să-i lăsăm să aleagă singuri în funcție de dorințele şi convingerile proprii.