Astăzi am ales o abordare mai specială din punct de vedere nutrițional a semințelor de chia.

Semințele de chia, sunt niste semințe mici și negre, provenite din planta numită Salvia Hispanica din aceeași familie ca și menta, originară din America de sud

Semințele de chia reprezentau o sursă alimentară esențială pentru Azteci și Maiași… o sursă atât de importantă încât cuvântul “chia” provine din limba maiașă și înseamnă “putere”.

Ce conțin semințele de chia? Per o porție de 30 de g:

-fibre 11 g

-proteine 4grame

grăsimi 9 grame (dintre care 5 sunt acizi grași poli-nesaturați Omega 3)

Calciu 18%

Mangan 30%

Magneziu 30%

Fosfor 27%

(procentele sunt din cantitatea zilnică necesară)

Semințele de chia mai conțin Zinc, B3 (niaci), potasiu, vit B1 (tiami) și vit B2

TOATE ASTEA LA 137 kcal per porția de 30 g… asta ca să nu fim și mai corecți și să extragem și kcal din cele 11 g de fibre-care oricum nu devin energie uzabilă de organism-și ajungem la o minune de 101 kcal per porție de 30 g.

Ce alte avantaje mai au semințele de chia?

  1. Semințele de chia conțin antioxidanți care ajută la neutralizarea radicalilor liberi
  2. Aproape toți carbohidrații sunt din fibre-excepțional în asistența sistemului digestiv și a curățării acestuia, dar și previn depunerile excesive de țesut adipos.
  3. 14% din cantitatea de semințe chia este din proteine… și nu orice fel de proteine-ci cu un spectru de aminoacizi foarte bun. Ce fac proteinele? Sunt cărămizile care ne alcătuiesc organismul și ne înlocuiesc celulele moarte…
  4. Conțin, gram per gram, o cantitate mai mare de omega 3 decat somonul. Aici discutăm expres de ALA (acidul alfa linoleic)… acid care se convertește în formele mai active EPA (acidul eicosapentanoic) și DHA (acidul docosahexanoic).

*** Trebuie totusi reținut faptul că în cazul acizilor grași Omega 3 din surse vegetale, ALA nu se convertește decât în EPA cu precădere, lăsând o lacună majoră în DHA.

Concluzionând, semințele de chia ne ajută sistemul cardiovascular (omega3), sistemul osos (conținutul de 18% calciu și celelalte minerale pentru asimilarea lui), sistemul digestiv(prin prezența fibrelor), tonusul zilnic (prin conținutul vitaminic) și refacerea integrală a întregului organism(prin conținutul proteic) – toate astea foarte ușor integrabile în orice dietă și chiar asistând la procesul de slăbire și menținere a tonusului FIT.

Chia=Putere