Ce este dieta ketogenică?

Starea de ketoză este acea stare în care ajunge organismul în momentul în care aportul de carbohidrați este atât de nesemnificativ, încât corpul se bazează cel mai mult pe oxidarea acizilor grași și metabolismul ketonelor.

Acum să încercăm să simplificăm situația pentru public exemplificând. Să zicem că avem una bucată persoană care are un necesar caloric zilnic de aproximativ 1800 kcal, necesar energetic pentru a crea molecule ATP (în ce transformă organismul papa, ca noi să funcționăm pentru o zi întreagă). Splendid! Hai să le divizăm…

În craniul nostru, sălășuiește o parte relativ importantă a organismului nostru numită creier. Acest mare gânditor este (SUPRIZĂ!) și un mare consumator: mai precis aproximativ 400 kcal (aproximativ 100g de glucoză) din cele menționate mai sus se duc pentru hrana lui (presupunând că nu avem o activitate intelectuală intensă și prelungită).

Reținem aspectul că noi nu păpăm carbi pentru că ținem dieta keto; carbii fiind principala sursă de glucoză! No problemo… un alt magic organ al nostru, numit ficat, stochează aproximativ 100-120g de glucoză pe care le poate trimite liniștit să hrănească creierașul nostru gânditor…. MDEA, dar până când- că se termină și ăla la un moment dat și din dieta keto nu se înlocuiește glucoza atât de repede. Deci vom avea glitch-uri temporare energetice-defecte scurte de fabricatie ATP. Nu-i bai, periodic ne oprim din conversaţie şi ne curge din guriţă (doar scurte perioade).

Și țesutul nostru muscular să știți că mai stochează glucoză sub formă de glicogen… dar fără o enzimă magică numită glucozo-6-fosfatază glicogenul muscular nu poate fi rupt și trimis la creier.

DECI corpul nostru, într-un calcul simplificat ajunge la o concluzie simplă: BUBA!

Dar, organismul uman este un mecanism perfect adaptat pentru supraviețuire. Așa că, ficatul nostru, când e secetă de glucoză din carbi, produce ketone. Mai precis, moleculele de acizi grași devin o sursă de energie prin ketoză și sunt transformate în Acetil coenzima A care în combinație cu oxaloacetat restartează ciclul Krebs (sau ciclul acidului citric – practic ciclul de producere a energiei în organism din toate sursele).

Toate bune! Acum avem energie din nou în organism prin ketone care sunt eliberate în sange și funcționăm normal. CHIAR FUNCȚIONĂM NORMAL?

Păi în primul rând trebuie să păstrăm starea de ketoză- că altfel, pa pa ketone, pa pa energie și bine ai venit stare de letargie, catabolism si colaps.

Dezavantajele pe care le-am găsit, le expun mai jos și ca de obicei, vă las pe voi să decideți dacă keto poate fi un stil de viață pentru voi, pe care să-l respectați pentru restul vieții:

  1. Alimentația noastră trebuie să consiste din cel puțin 75% grăsimi, aprox 20 % proteine și MAXIM 5% carbi să nu stricăm ketoza…. adică maioneza cu unt prăjită în ulei (mai mult sau mai puțin). Acum, să fiu realist și să nu contest faptul că puțină imaginație în bucătărie rezolvă problema asta relativ ușor și am găsit rețete de keto cu adevărat delicioase.
  2. Nu putem ingera mai mult de 0.8 g proteină pe kg corp, altfel spargem ketoza. Deci, clăditul de masă musculară(peste un anumit nivel profi) este departe de adevăr. ÎN funcție de activitățile sportive (mai ales cele intense) există un serios semn de întrebare dacă fluxul de aminoacizi și constanța lui în sânge sunt suficiente pentru refacere(fără catabolism) – plusul de țesut muscular este o fata Morgana.
  3. Capacitatea de efort fizic intens(hiit, sprinturi etc) este redusă și curba TEE(instaurarea catabolismului muscular și nivelul de oboseală) nu arată grozav în teste.
  4. Exercițiile cu greutăți sunt afectate serios de lipsa și incapacitatea organismului de a stoca glicogen intra-muscular ( de refacere am discutat mai sus).
  5. Teoretic, ingerarea de grăsimi(lipide) produce colesterol… Într-adevăr, starea de ketoză distruge tot ceea ce ține de acizi grași însă grija noastră trebuie să fie exclusiv la a nu depăși valoarea calorică necesară din lipide zilnic. Mai precis, trebuie măsurate, calculate și selectate preferabil din surse de grăsimi “bune”.
  6. Dacă am greșit calculele (atât calorice cât și de ingerarea de carbi respectiv proteine) starea de ketoză încetează și poate fi reinstaurată la aproximativ 48 de ore (fereastra de catabolism și oboseala cronică).
  7. Reiterez la final: pe parcursul dietei ketogenice, există șanse ridicate(dacă este însoțită de activități sportive) de pierdere de țesut muscular. Acest tip de dietă, se asociază în general persoanelor care nu practică sporturi (nici măcar la nivel amator 2-3 ori pe săptămână).

Avantaj: DA, ținută corect, definitiv modifică structura corporală folosind ca sursă primordială de energie acizii grași și reducând astfel țesutul adipos excesiv. Dar trebuie să fiți o persoană foarte ordonată, disciplinată și calculată pentru a nu greși în cadrul acestui tip de dietă.

Sfatul Nutrigo – același ca întotdeauna: Modificați stilul de viață treptat, fără șocuri, fără presiuni, adaptat la viața voastră și la personalitatea voastră – și veți avea muuuult mai mult succes cu rezultate menținute până la finalul vieții decât să folosiți diete drastice și șocuri metabolice- care se resimt toate la un moment dat.