Despre pepenele verde – Cât este prea mult? Ce conţine? La ce ajută efectiv?

Este vară şi toată lumea doreşte să se răcorească cât mai mult- Pepenele verde, lubeniţa sau harbuzul, cum mai este cunoscut în anumite zone, pare a fi alegerea preferenţială a românului pentru hidratare şi necesarul de fructe proaspete.

Acum ce conţine el şi la ce ajută efectiv, vă învaţă Nutrigo:

În primul rând conţine 30 kcal la 100 g, dintre care 27.6kcal sunt din carbohidraţi(7.5g carbohidrati cu 6.2g zahăr). Nivelul proteic este irelevant de doar 0.6g şi singurele oligo-elemente cu un conţinut decent sunt Vitamina A (11% DZR- Doza zilnica recomandata) şi Vitamina C (13% DZR – doza zilnică recomandată.

Acum, fiindcă încercăm să fim cât mai elocvenţi în ceea ce avem de făcut am intrat în perioada de teste: un pepene verde de aprox 4 kg, conţine cam 2kg de coaja şi seminţe- prin urmare 2 kg ingerabile (50 % din orice pepene cumparat este materie cu valoare nutritivă şi ingerabilă).

1Kg de materie ingerabilă are aproximativ 300 kcal. Aici intevine şi problema: obiceiul este să cumpărăm un “puiuţ” de la piata de cca 8 kg, care conţine 4 kg de materie calculabilă metabolic ceea ce înseamnă cam 1200 KCAL pe zi. Pentru o singură persoană cu tipologie fiziologică standard (greutate normala raportată la vârstă) depaseste 50% din valoarea calorică a întregii zile, aducând un necesar de proteine insuficient şi un necesar vitaminico-mineralic la fel de insuficient.

Concluzia Nutrigo- a se consuma cu pondere! Chiar dacă aduce o valoare de hidratare foarte ridicată(91.5g apă la 100g de pepene), nu trebuie sub nici o formă să depaşim maxim 600-800 g pe zi, restul caloric al zilei fiind imperativ să consiste din mese normale cu echilibru între macro-nutrienţi.

*Atenţie la persoanele care suferă de tensiune arterială crescută, ingerarea de pepene verde excesiv implică o scădere a aportului de apă separat. Date fiind şi temperaturile ridicate, cele 3 elemente(pepene excesiv+apa excesiv+temperatura ridicată) pot duce la crize de hipertensiune arterială.

CONSILIERE personalizată direct cu Nutria NutriGo la un click distanță – http://www.nutrigo.ro/consiliere-on-line/


ACCES PREMIUM NutriGo – https://www.nutrigo.ro/premium/  (învață să fii propriul tău nutriționist și Nutria îți pune la dispoziție TOATE uneltele informaționale de care ai nevoie: -calcule calorice, distribuția de macro-nutrienți specifică ție pe mese și zile, rețete delicioase gata calculate, planuri alimentare și de mișcare fizică! + Acces la Grupul secret al Nutriei dedicat și exclusiv numai pentru clienții premium NutriGo.


www.facebook.com/nutrigo.ro/ – Postările nutri-științifice ale Nutriei (like și urmărește pe facebook)

http://www.nutrigo.ro/ TOATE articolele și rețetele

Nutriei https://www.instagram.com/nutrigo.ionut.ignat/ Insta-Nutria

https://www.youtube.com/c/FunandfoodRo/ Vlogurile Youtube ale Nutriei.