fbpx

Despre elefantul roz sau despre

Micro sau Macro managementul nutrițional 

Cine este ucigașul tăcut!?

Asta-i întrebarea? Dar deși pare că fac o aluzie la micro și macro nutrienți, de data asta, cel puțin în primă fază, discut despre altă poveste…

Și anume faptul că în ultima perioadă primesc foarte multe întrebări din mediul on line despre micro-managementul nutrițional, când problema este de ordin macro! Gen nu tratăm elefantul roz din cameră, dar vrem să măturăm pe jos în jurul lui…

Gen: Ce pot face să măresc aportul de resveratrol în alimentație? dar cel de licopen? Că am auzit că-i “bun”!!! 

Dar stimată doamnă onorabilă, cu un IMC de 30+ principala problemă a dvs este alta… mai precis cea care vă omoară și anume excesul ponderal din țesut adipos! Eu personal pe aia m-aș concentra… decât pe antioxidanți! 

Țesutul adipos excesiv și inerent obezitatea sunt ucigași foarte silențioși… ca și fumatul! Ești gras, ata ete… niște probleme de stimă de sine (lucrabile în oglindă)… dar atât timp cât spectrul de analize iese bine! Toate-s bune… las-o bă, că merge așa! și consortul sau consoarta mă iubește tot așa… Ura și la gară!

Dar vedeți voi dragii Nutriei, mandea lucrează și în clinic… și adevărul dincolo de oglindă este mult mai dureros! Totul începe ușor, lejer și suportabil, de pe după 40, când îți este lumea mai dragă… copii gata, salariu bun… un prim control că n-ai mai făcut de pe la sarcina de acu’ 10 ani… și poc! Niște colesterol cam mare! Eh! lasă că am grijă la papa, dar n-ai! și 6 luni mai târziu tensiunea e prin copaci și primești primele pastiluțe de luat zilnic. Bune pastile, tensiunea se auto-reglează… dar tu nu reglezi nimic în alimentație, că deh! Avem pastiluța…

Încă un an și se duce la deal glicemia… și cu ea la pachet afli de rezistența la insulina – prietenă bună cu pre-diabetul! Hai la metformin neamule… Încă o pastiluță! Vine pe la 45 și primul control cardio cu ceva betablocante. Acu deja nu mai ai o pastiluță ai un clasor încâlcit, pe culori ca timbrele, cu jde alarme puse… 2 înainte de masă, una în timpul mesei, 2 după masă… dar masa – tot shaorma! 

Oare de la ce o fi!? De la vârstă sigur!!! Că doar nu RAGE toată media că obezitatea ucide… doar că încet și indirect! Pe de altă parte… a venit și cu o cale mai directă – covidelu’ neamule! Principala complicație mortală la pachet cu pandemia… Dar pe de altă parte ce să mă zbat eu cu obezitatea!? Ce pretenții poți să mai ai când am ajuns la fundul lumii cu lipsa de vaccinare… Cea mai directă metodă de tratament! Aici Vaccinul este elefantul roz și nu obezitatea! 

Iar majoritatea, în loc să trateze problema de bază – cumpără aparate de apă alcalină să prevină cancerul în valoare de mii și mii de euro (râde și citoplasma din celula malignă). Apropo – să re-subliniezi absoluta și completa inutilitate metabolică a alcalinității!? Sigur că da… de ce nu!? Apa alcalină și dieta alcalină sunt la fel de inutile ca pișatul contra uraganului sau scuipatul contra unui tsunami! Corpul are multiple pasaje de reglare a ph-ului, iar cel gastric este primul și cel mai de netrecut! Protejat de doi ioni (ca mine) H+ și Hco3- care rezolvă și corectează orice ph bagi tu în orificiul de pe mutră. You shall not pass!!! (mi-l și imaginez pe Gandalf din LOR) Ceea ce mi se pare cel mai amuzant – este că cei care fac genul ăsta de investiții nici măcar nu beau cantitatea de apă decentă necesară pe zi … și mai sunt și deshidratați! Vezi asta cu apa nutrigo.ro/despre-apa 

Și uite așa… X ani mai târziu, vine lumea la mine la cabinetul virtual cu elefantul roz de mână, bun prieten de acum, cu tot cârdul de probleme medicale la pachet, la vârste incredibil de fragede, toate datorate obezității! Și povestea începe de fiecare dată așa… Dacă știam și mă apucam din timp! Măcar acum știi… Vb aia a lu’ ăla deștept din Dallas – „Niciodată nu-i prea târziu!” (deși de regulă este!).

Acu ceea ce eu vreau să ilustrez în pictura mea lugubră plină de cuvinte… este că excesul ponderal te ucide încet și până nu-l tratezi aferent, nimic din medicină nu te va ajuta să câștigi cursa asta. Calitatea vieții coboară cu fiecare an, nr de pastile crește și bolii nu-i pasă de scuzele tale… Primul lucru de care trebuie să te ocupi este de greutatea în exces și asta o poți face doar prin deficit caloric cu o repartiție decentă de macro-nutrienți. Lasă micro managementul nutrițional pentru lupta a 2-a, după ce ai câștigat bătălia principală! Mișcare multă și educație nutrițională și mai multă!

(să vă mai spun să nu mai căutați pastila magică, măcar nu la mine în cabinet!?) 

Și amu dragii Nutriei – povestea mea de seară!

Aveam când eram mic un surogat de tată, un electrician bun la toate în familie pe nume Domn Cioroi care ne repara tot prin casă! Fiind singurul mascul din viața mea – cumva s-a potrivit de minune să-l pun eu mititel ca și figură paternă chit că era doar un nene care trecea pe noi și ne repara lucruri. (respect pt tot ceea ce m-a învățat). Un super om bun la suflet și cu înțelepciunea dobândită numai prin experiențe negative… Sărac cu duhul în ale studiilor, dar vrednic ucenic din lecțiile vieții! (cum ar trebui să fim toți de fapt și să mai lăsăm goagle-ul – oamenii din jur ne învață multe cu experiențele lor, dacă știm să ascultăm).

Și avea Domn Cioroi o vorbă TAREEE bună – “Te-ai grăbit degeaba, că tot la pensie ai ajuns!” Din nefericire – obezitatea neagă pensia într-un procent statistic zdrobitor Iar pensia, rămâne plătită degeaba o viață întreagă! 

Stay smart and stay frosty people!

…și ca de obicei, nu uita să dai cu share-ul, să nu rupem frigiderul!

CONSILIERE personalizată direct cu Nutria NutriGo la un click distanță – http://www.nutrigo.ro/consiliere-on-line/


ACCES PREMIUM NutriGo – https://www.nutrigo.ro/premium/  (învață să fii propriul tău nutriționist și Nutria îți pune la dispoziție TOATE uneltele informaționale de care ai nevoie: -calcule calorice, distribuția de macro-nutrienți specifică ție pe mese și zile, rețete delicioase gata calculate, planuri alimentare și de mișcare fizică! + Acces la Grupul secret al Nutriei dedicat și exclusiv numai pentru clienții premium NutriGo.


www.facebook.com/nutrigo.ro/ – Postările nutri-științifice ale Nutriei (like și urmărește pe facebook)

http://www.nutrigo.ro/ TOATE articolele și rețetele

Nutriei https://www.instagram.com/nutrigo.ionut.ignat/ Insta-Nutria

https://www.youtube.com/c/FunandfoodRo/ Vlogurile Youtube ale Nutriei

https://www.tiktok.com/@ionut.ignat.nutrigo sau vă aștept pe TikTok unde postez zilnic clipuri informative!