Bineînțeles toți am fost mai devreme sau mai târziu participanți la discuția: „de obicei mănânc seara târziu… atunci ajung acasă!” și prietenul binevoitor și atot-înțelept de lângă tine replică: „păi de asta nu reușești să slăbești… mănânci seara!”. Subiectul nutriției trebuie evident încadrat la categoria generală de cunoștințe aprofundate ale romanului alături de politică și fotbal…

Vom încerca în acest articol să atingem mitul „mâncatului seara” din punct de vedere științific și nu intuitiv. Să începem cu prima lege a termodinamicii: energia unui sistem termodinamic este egală cu suma tuturor energiilor particulelor componente. Raportată la nutriție, sistemul termodinamic este organismul nostru și suma energiilor componente sunt macronutrienții ingerați și producători de energie.

Acum să discutăm capitolul de stocare: dacă sistemul termodinamic consumă 2000 de calorii zilnic și noi facem un aport zilnic de 2000 de calorii… nu există surplus! Dacă facem un aport de 3000 de calorii, diferența de energie de 1000 de calorii este stocată automat de organism sub formă de țesut adipos.

Să adăugăm la scurta noastră lecție de fizică și axa timpului. Evident, totalul de calorii zilnic se consumă de către sistemul nostru termodinamic-organismul diferit pe parcursul unei zile. La servici, creierul va fura aproximativ 20% din resursele de 2000 kcal, la sală țesutul muscular va mai folosi încă 20%, sistemele vitale vor folosi 30% pe parcursul celor 24 de ore și diferit în funcție de starea de repaos sau activitate a organismului. Sistemul digestiv încă 15% și tot așa…

Ce se întâmplă dacă nu am mâncat absolul nimic de dimineață și organismul nu are energie? Scăzând starea de ușoară slăbiciune, organismul se vede obligat să recurgă la energia stocată precedent și să ardă grăsimile pentru energie. Seara, dacă ne rezumăm la cele 2000 de kcal consumate zilnic, organismul le restochează pentru ziua următoare.

Pe scurt: dacă numărăm caloriile zilnice, independent de momentul în care mâncăm, dacă oferim organismului numărul fix de calorii necesare nu ne putem îngrășa! 2000 kcal ingerăm independent când și 2000 kcal consumăm = 0 kcal stocate în țesut adipos.

Acum la lecția noastră de fizică să adăugăm și una de logică: silogismul lui Aristotel. 2 sau mai multe premise duc la o concluzie prin raționament deductiv.
Dacă energia consumată de sistemul nostru termodinamic-organismul este egală cu energia aportată din exterior(mâncarea)- nu se efectuează nici o stocare(îngrășare) independent de momentul aportului de energie din exterior.

Acum să aprofundăm subiectul cu întrebarea: reușim noi, în fiecare zi, să măsurăm și să folosim exact numărul de calorii necesar pentru a păstra sistemul nostru termodinamic 100% eficient? Răspunsul în general este NU! Zilele diferă, nivelele hormonale diferă, stresul diferă, alimentația și somnul diferă. Atunci suntem obligați să încercăm să eficientizăm sistemul nostru termodinamic prin împărțirea meselor pe parcursul zilei pentru a oferi organismului posibilitatea de a metaboliza diferit macronutrienții în funcție de necesități.

Debutul intervalului de 24 de ore de consum energetic se face printr-o baterie energetică destul de echilibrată numită mic dejun, urmat de încă 2 mese. Astfel, ajungând la masa de seară, organismul este deja hrănit și nu în stare letargică de consum energetic.

Prin această metodă, seara nu mai apare senzația de asalt a frigiderului dată de dezechilibrul interior apărut în timpul zilei. Împărțind mesele pe parcursul zilei, transformăm sistemul nostru de ars energie, într-unul eficient și echilibrat. În acest fel, eventualul surplus devine cantitate neglijabilă, ca să nu mai menționăm că acest sistem eficient este imperios necesar când dorim să creăm un deficit caloric (să slăbim).

La nivel de concluzii din toate premisele de mai sus putem identifica următoarele:

Dacă energia consumată zilnic este egală cu cea ingerată, nu ne îngrășăm.
Păstrarea echilibrului energetic zilnic se face mult mai eficient dacă aportul de energie este fracționat în mai multe etape(mese).
Dacă vrem să slăbim, deficitul energetic se creează și se controlează mult mai ușor, fracționând aportul energetic în funcție de activitatea zilnică.

După bunul nostru obicei să transformăm știința în limbaj uzual și acțiuni efective: mâncați dimineața foarte bine și echilibrat în macronutrienți-proteine, carbohidrați și grăsimi- aveți o zi întreagă la dispoziție să consumați energetic mâncarea ingerată.

Dacă aveți activitate fizică, serviți o masă hiper-proteică în combinație cu ceva carbohidrati fibrosi după  circa 1 oră.

Seara, pentru că urmează perioada de repaos și lipsa de consum energetic, serviți o masă ușoară axată pe fibre în combinație cu proteine. Digestia matinală va fi mult ușurată în acest fel și la fel și refacerea de peste noapte.

Per total: numărați caloriile și calculați rata metabolică. Această activitate va intra în reflex în maxim o lună de zile și vă asistă să păstrați o greutate corporală sănătoasă.


CONSILIERE personalizată direct cu Nutria NutriGo la un click distanță – http://www.nutrigo.ro/consiliere-on-line/


ACCES PREMIUM NutriGo – https://www.nutrigo.ro/premium/  (învață să fii propriul tău nutriționist și Nutria îți pune la dispoziție TOATE uneltele informaționale de care ai nevoie: -calcule calorice, distribuția de macro-nutrienți specifică ție pe mese și zile, rețete delicioase gata calculate, planuri alimentare și de mișcare fizică! + Acces la Grupul secret al Nutriei dedicat și exclusiv numai pentru clienții premium NutriGo.


www.facebook.com/nutrigo.ro/ – Postările nutri-științifice ale Nutriei (like și urmărește pe facebook)

http://www.nutrigo.ro/ TOATE articolele și rețetele

Nutriei https://www.instagram.com/nutrigo.ionut.ignat/ Insta-Nutria

https://www.youtube.com/c/FunandfoodRo/ Vlogurile Youtube ale Nutriei.