Teza meniului de grădiniţă

 

Nu odată am fost rugat să trec în revistă meniul de la o grădiniţă sau alta de către un părinte îngrijorat.

De aici pleacă şi lunga mea serie de întrebări:

 1. De ce meniurile de grădiniţe sunt dictate/impuse de către firma de catering producătoare?
 2. De ce aceste firme de catering nu au un personal specializat pentru realizarea acestor tipuri de meniuri?
 3. Cum selectează conducerea grădiniţei meniul? Bazat pe google research?
 4. De ce explicaţia din partea grădiniţei cum că “meniul este de la firma X” este suficientă?
 5. De ce nu se dau explicaţii părinţilor legat de acest meniu? Realizând astfel inclusiv educaţia parentală asupra nutriţiei eficiente a copiilor…

Eu primesc la cabinet întrebări de genul: îmi vine acasă copilul şi nu mai mănâncă nimic sau vine “lihnit de foame”…. are energie excesivă sau îi scade capacitatea de concentrare, este agitat etc.

Eh dragii nutriei: toate aceste simptome se datorează alimentaţiei haotice. Dar ştiţi cum este: toată lumea acuză şi se vaită de problemă, fără însă să propună rezolvarea ei… Nu şi la Nutrigo! Aşa că venim cu explicaţii, atât pentru părinţi cât şi pentru managerii de grădiniţe.

2

Meniurile de copii sunt relativ uşor de realizat pentru cineva  în temă… Sunt câteva premise/criterii importante pentru a duce la capăt un silogism nutriţional eficient:

 1. Vârsta: sunt câteva categorii de vârstă şi în baza lor există un consum caloric standard repartizat, în funcţie de program, în 2-3 mese şi o gustare. Depinzând de vârstă şi o greutate statistică, valoare calorică a meniului este standard şi relativ uşor calculabilă.
 2. Greutatea: ce ne facem dacă în grupa de grădiniţă avem o problemă de malnutriţie sau de supraponderalitate? Folosim acelaşi meniu? Bineînţeles că nu- acesta trebuie structurat individual în corelare directă cu eventuale patologii. Nu trebuie exagerat, însă- dacă se pune un diagnostic – el trebuie tratat şi verificat aferent.
 3. Băieţel sau fetiţă?  Este foarte relevant criteriul… mai precis, o fetiţă cu vârsta cuprinsă între 4-7 ani ar trebui să consume cu 200 kcal mai puţin decât un băieţel cu o vârstă şi greutate similară.
 4. Macronutrienţii: Independent ce păpăm, independent de vârstă, greutate şi sex, corpul nostru transformă toată hrana în 3 macronutrienţi esenţiali: proteine, carbohidraţi şi lipide(grăsimi). Fiecare dintre ei are rolul lui în corp- şi bineînţeles, fiecare masă echilibrată trebuie să conţină un anumit procentaj din fiecare în funcţie de parametrii sus menţionaţi. Ca să exemplific – proteinele se ocupă cu creşterea ţesuturilor în corp (foarte important pentru copilaşii noştri), iar carbohidraţii le dau energie pentru activităţile cerebrale… Un raport ineficient calculat între cele două şi uite aşa avem deficienţe proteice care pot duce la malnutriţie şi excese energetice (de obicei stocate în ţesutul adipos) care duc la obezitatea infantilă.
 5. Fito-nutrienţii- minerale şi vitamine- evident că sunt foarte importanţi în nutriţia zilnică! Dar cât, cum şi din ce? Vitaminele au un grad de absorbţie standard de către corpul copilaşului – deci dacă îl hrănim cu 10 portocale în loc de câteva felii, nu vom avea decât un exces de zahăr – care duce la probleme majore. Nivelul mineralic este de asemeni foarte important- dar ce folos dacă folosim alimentele bogate în minerale fără a folosi combinaţiile ideale de absorbţie… Exemplu este Ca şi vitamina D sau fier şi Vitamina C.
 6. Fibrele- ne asistă digestia copilaşilor noştri şi îi păstrează sănătoşi şi voioşi. De multe ori rămân consternat de alcătuirea meniurilor de grădiniţă cu o absenţă totală a acestora.
 7. Cei doi Mari Albi ai nutriţiei! Marele rechin alb, atât de fioros expus în filme sau media este un puişor de panda blănos şi drăguţ comparativ cu efectele nocive asupra organismului ale Marilor Albi ai Nutriţiei: zahărul alb şi făina albă.4Zahărul alb este principala sursă de depunere a ţesutului adipos excesiv şi se regăseşte din abundenţă prin cam toate meniurile pe care le-am întâlnit… ba cereale, ba batoane şi să nu mai spun de prăjituri. Într-o societate unde pe toate planurile se condamnă consumul de zahăr alb – noi încă îl folosim liniştiţi pe copiii noştri creând
  adicţii şi tulburări alimentare de la cele mai fragede vârste. Variantele există şi sunt sănătoase: Green Sugar– varianta naturală din stevie cu – 0 kcal şi 0 indice glicemic sau alte variaţii pentru a satisface şi înlocui sănătos dorinţa de dulce. 
  Nici făina albă nu este departe! Blamată în permanenţă pentru lipsa de nutrienţi pierduţi în procesare. Dar aici avem alternative: făina de secară, de hrişcă, integrală, neagră etc. Variante muuult mai sănătoase de ruda lor hiper-procesată.

Cred că am “zgâriat” măcar suprafaţa! Concluzia silogismului nostru: 

INFORMARE!

Verifică, dragă părinte, dacă meniurile din grădiniţă unde duci copilaşii tăi sunt verificate şi calculate aferent celor menţionate.

Dacă copilaşul tău suferă de malnutriţie, malabsorbţie de elemente nutritive, alergii, intoleranţe sau supraponderalitate – anunţă grădiniţa de urgenţă pentru a lua în considerare patologiile eventuale de pe fundal în cadrul meniului.

Solicită, dragă părinte, conducerii de la grădiniţa unde duci copilaşii tăi informaţii pentru meniurile folosite, combinaţiile alese şi explicaţiile aferente. Întreabă cum şi în ce fel ar trebui să hrăneşti copilaşul tău acasă, pentru a te corela cu meniurile de la grădiniţă.

Dacă al tău copilaş, pare fie lipsit de energie, fie contrariul – odată ce se întoarce de la grădiniţă – verifică aportul caloric şi distribuţia macronutrienţilor din meniu – este o cauză frecventă. Dacă situaţia se agravează, consultă un medic pediatru.

Nu pierdeţi vremea dragi părinţi, informaţi-vă! Este sănătatea copiilor voştri…

Dragi conducători de grădiniţe. Ştim că sunteţi supra-solicitaţi şi supra-verificaţi şi că faceţi tot posibilul ca toate să fie ideale pentru micii voştri clienţi! Însă nu lăsaţi nutriţia şi combinaţiile alimentare să fie dictate de un brand sau un flier colorat de la o firmă de catering sau de obiceiul satului (toată lumea comandă de acolo)… Solicitaţi valorile nutriţionale ale meniurilor şi consultaţi un specialist pentru verificare sau

compuneţi meniurile dumneavoatră cu ajutorul unui consultant şi găsiţi firma de catering care vă poate prepara meniul fără probleme…

Informează şi părintele dragă manager de grădiniţă şi educă-l în alimentaţia copilului! Vei fi apreciat şi memorat cu toate diligenţele depuse pentru o viaţă sănătoasă a viitorului nostru în creştere!

1

Crează şi pregăteşte jocuri şi distracţii specifice pentru a învăţa copilaşii să aleagă şi să mănânce sănătos! Nu le îndesa meniul sub nas , fără a explica cât de important este să papi alimente sănătoase şi să te fereşti de cele ne-sănătoase. Nu odată, am predat cursuri şi lecţii deschise de nutriţie la copilaşi prin şcoli şi grădiniţe- şi acasă, cei mici şi-au educat părinţii ocupaţi. Educaţia funcţionează şi de la cel mic la cel mare!

Şi nu în ultimul rând, dragă firmă de catering. Ştim că ai o afacere de susţinut şi este foarte relevant preţul – mai ales în economia noastră … dar la fel de relevant este şi ingredientul şi mai precis- calitatea lui. Dragă bucătar chef – nu fă derogări când vine vorba de copilaşi… şi respectă ce trimitem noi din breasla caloriilor, pentru că toţi lucrăm la acelaşi plan şi viitor.

Dragilor, fie că sunteţi părinţi îngrijoraţi, fie că sunteţi manageri interesaţi – Nutria Nutrigo vă stă la dispoziţie pentru orice interpelare…

Şi nu mai fiţi tot timpul speriaţi de costurile de a apela la un specialist în nutriţie şi dietetică- noi, în domeniul sănătăţii prin alimentaţie echilibrată, facem FOARTE multă informare gratuită şi cazuistică pro bono – expres când discutăm de viitorul nostru: dulcii noştri copilaşi.

www.facebook.com/nutrigo.ro – Postările nutri-științifice ale Nutriei.
http://www.nutrigo.ro/ TOATE articolele și rețetele Nutriei.
https://www.instagram.com/nutrigo.ionut.ignat/ Poze cu Nutria.
https://www.youtube.com/c/FunandfoodRo Vlogurile Live ale Nutriei.
https://www.facebook.com/groups/FunandFood.byNutriGo/ Grupul Nutriei.
https://fixlafix.com/author/ionutignat/ Nutria Fixistă.

Dacă vrei să lucrezi unu la unu, direct cu Nutria Ionut Ignat, pentru rezultate ultra-rapide, eficiente și definitive – ai detaliile despre consiliere aici – http://www.nutrigo.ro/consiliere-on-line/

Sună ACUM și programează prima consultație GRATUITĂ direct pe numărul Nutriei Ionut Ignat:
0040 787 801 939