Despre blamare, auto-blamare, religia cântarului și progres

Știm că psihicul este un element foarte important în remodelare corporală… el este cel care ne comandă foarte multe schimbări în viața și starea de bine – și ambele amplifică sau catalizează procesul.

Așa că NU SPERIA ADIPOCITA!

Ca funcționalitatea metabolismului să fie una normală și progresul în atingerea țintei să fie unul lin – mai precis regres în țesut adipos – ideal ar fi să ne corectam câteva obiceiuri care ne afectează starea de bine la nivel psihic:

  1. Religia cântarului – de ce și cum? E foarte complicat să vă explic în termeni de neuro-transmițători – dar în momentul în care îl transformăm într-o religie care ne dictează viața și starea psihicăîncepem să intrăm în regres! „Vai!! m-am îngrășat 400 de grame!!! JALEO, JALERE (verb latin inventat – cu traducerea „e JALE MARE!!” și depresie pentru restul zilei!! – Contează ce se întâmplă în săptămâni, luni sau chiar ani în unele cazuri. Așa că, dragă cititorule de Nutrie cântărirea se face odată, cel mult de două ori pe săptămână, dimineața, pe stomacelul gol, după toaleta matinală – iar blestemația aia electronică (care apropo – niciodată nu mi s-a întâmplat în cazuistica de cabinet să fie „stricat”) – se așează în același loc de fiecare dată, preferabil pe aceeași dală de gresie.
  2. Dacă ai crescut ușor în greutate nu te înfometa!!! Vei speria adipocita… practic, dacă nu furnizezi nutrienți organismului – el se „sperie” metabolic vorbind și nu mai arde rezervele de grăsime pentru energie, chiar le pastreaza ca și stoc. MAI RĂU DE ATÂT: mai și favorizează depunerea excesivă ulterior – pe principiul sunt oameni care papă 2 pizza și 2 torturi de cioco – și nu se îngrașă nici un gram – și mai sunt cei care au respirat lângă o ciocolată și pac!!! + 1kg (cei care se înfometează).
  3. Nu te auto-blama da ai avut o masă sau o zi trișată… ele sunt chiar foarte funcționale! Dau o dovadă metabolică că furnizezi energie organismului și astfel, în următoarea perioadă- rata ta metabolică va fi crescută și odată cu ea și nivelul de reducere de țesut adipos. (o masă trișată este indicată, o zi trișată este acceptată – o săptămână trișata este nesimțită însă! – ceva pondere și echilibru, trebuie totuși! Una este să sari un cal și alta este să sari o herghelie întreagă).
  4. Nu lasa pe alții să te blameze! Dacă familia ta nu te asistă, ba chiar mai rău – te condamnă pentru suita de diete ținute fără succes sau pentru o amărâtă de felie de tort mâncată de ziua ta… NU BUN! Dacă nu reușești să explici CLAR că suportul moral este vital în progresul tău spre sănătate și un corp modelat frumos – atunci apelează la un psihoterapeut. Nu dragă cititorule, nu ești nebun! Însă, în psihoterapia sistemică – am învățat că terapeutul tău te poate asista eficient în explicațiile date familiei în domeniul blamării și o poate face și educa să fie o unealtă foarte bună în ajutorul tău. (Știm bine de altfel, că familia nu prea ascultă proprii membrii – dar când vine specialistul din exterior – se schimbă povestea). Inclusiv la Cabinetul meu – am atât psihoterapeuți sistemici specialiști care mă asistă și la fel de bine, în cazuri mai simpliste – chem personal familia și o asist cu explicații.
  5. Ești frumoasă oricum ar fi! Chiar ești! și simplu fapt că ai început acest drum – te face și mai frumoasă – zi de zi există un anumit grad de progres: un kilogram, un gram, un centimetru, o rochie mai veche care nu venea, un mușchi care nu se vedea, o genoflexiune, o respirație în minus când ai urcat scările… Orice progres trebuie sărbătorit ca o victorie mai mică sau mai mare – care te duce pas cu pas către ținta propusă! Așa se asistă nivelul motivațional: cu partea plină a paharului.

 

CONSILIERE personalizată direct cu Nutria NutriGo la un click distanță – http://www.nutrigo.ro/consiliere-on-line/


ACCES PREMIUM NutriGo – https://www.nutrigo.ro/premium/  (învață să fii propriul tău nutriționist și Nutria îți pune la dispoziție TOATE uneltele informaționale de care ai nevoie: -calcule calorice, distribuția de macro-nutrienți specifică ție pe mese și zile, rețete delicioase gata calculate, planuri alimentare și de mișcare fizică! + Acces la Grupul secret al Nutriei dedicat și exclusiv numai pentru clienții premium NutriGo.


www.facebook.com/nutrigo.ro/ – Postările nutri-științifice ale Nutriei (like și urmărește pe facebook)

http://www.nutrigo.ro/ TOATE articolele și rețetele

Nutriei https://www.instagram.com/nutrigo.ionut.ignat/ Insta-Nutria

https://www.youtube.com/c/FunandfoodRo/ Vlogurile Youtube ale Nutriei.