Trigliceride sunt o forma de grasime in sange (trigliceride sau esteri ai glicerolului cu acizi grasi). Persoanele cu trigliceride serice mari au deseori si un nivel ridicat de colesterol total. Trigliceridele sunt formate dintr-o moleculă de glicerină combinată cu trei acizi graşi. Trigliceridele constituie cea mai mare parte a grăsimii digerate de oameni. Mai multe studii clinice au demonstrat că persoanele cu nivelul de trigliceride marite peste normal (mai mare sau egal cu 200 mg / dl) au un risc crescut de boli cardiovasculare (care constituie de altfel principala cauza de deces pe plan mondial).Persoanele cu diabet sau care sunt obeze sunt, de asemenea, susceptibile de a avea trigliceride serice mari. Trigliceridele sunt prezente în sange şi in plasma iar in asociere cu colesterolul formeaza lipidele plasmatice.

Trigliceridele din plasma sunt derivate din grasimi provenite din alimente precum hidraţii de carbon. Caloriile ingerate la o masa si care nu sunt “arse” sau utilizate imediat de catre tesuturi – sunt transformate in trigliceride si transportate catre celule pentru a fi stocate sub forma de grasime. Hormonii regularizeaza eliberarea de trigliceride din grasimea din tesuturi, astfel încat acestea sa satisfacă nevoile de energie ale organismului dintre mese. Dar daca nu ardem suficienta energie, trigliceridele se vor aduna in numar mare in organism.

Pentru ca trigliceridele şi colesterolul nu se pot dizolva in sange, acestea circula prin tot corpul dvs. cu ajutorul unor proteine care transporta lipidele.

Ce inseamna trigliceride mari?

Excesul de trigliceride plasmatice se numeste hipertrigliceridemia. Este legat de apariţia bolii arterei coronare la unii oameni. Trigliceridele marite pot fi si o consecinta a altor boli, cum ar fi diabetul zaharat netratat. Uneori trigliceridele marite reprezinta un semn pentru boli de ficat sau rinichi sau ar putea reprezenta, de asemenea, un efect secundar al consumului de medicamente cum sunt cele beta-blocante, pastilelor anticonceptionale sau pastilelor diuretice. Ca si in cazul colesterolului, creşterea trigliceridelor poate fi detectata prin masuratori. Medicul dumneavoastra va verifica de obicei nivelul trigliceridelor ca parte a unui test ce implica si controlul nivelului colesterolului. Trigliceridele serice mari pot contribui la ingrosarea arterelor (ateroscleroza), fapt care creste riscul de accident vascular cerebral, atac de inima si boli cardiace.Cum interpretam analizele de trigliceride si colesterol. Cum se incadreaza nivelul dvs de trigliceride aflat in urma analizelor recente:

Trigliceride – nivel: Normal > Valorile de la analize ale trigliceridelor se incadreaza in mai putin de 150 mg / dl

Trigliceride – nivel: Ridicat dar nu foarte grav > Valorile de la analize ale trigliceridelor se incadreaza de la 150 la 199 mg / dl

Trigliceride – nivel: Inalt > Valorile de la analize ale trigliceridelor se incadreaza de la 200 la 499 mg / dl

Trigliceride – nivel: Foarte mare > Valorile de la analize ale trigliceridelor se incadreaza de la 500 mg / dl sau mai mult

 

Tratament in cazul trigliceridelor

Sunt necesare modificari in obiceiurile de viata pentru a rezolva problema trigliceridelor marite. Iata o lista succinta cu schimbarile de care aveti nevoie in tratamentul pentru reducerea nivelului trigliceridelor:

 • Daca sunteti supraponderali, cel mai bun tratament pentru tigliceride serice mari este sa taiati din consumul de calorii pentru a ajunge la o greutate corporala optima. Taiati in special din caloriile care provin din grasimi, proteine, hidrati de carbon (zaharuri) si alcool.
 • Reduceti consumul de grasimi saturate, excludeti prajelile din dieta dvs. zilnica!.
 • Evitati bauturile alcoolice daca doriti sa scadeti trigliceridele! Chiar şi in cantitati mici alcoolul poate duce la mari schimbari in nivelurile de trigliceride plasmatice.
 • Mancati fructe, legume si produse lactate cu grasime redusa.
 • Faceti sport cel putin 30 de minute pe zi – exercitii fizice de intensitate moderata. De altfel, activitatea fizica redusa dar constanta si zilnica este un tratamentextraordinar pentru multe afectiuni.
 • Evitati zaharul si alimentele rafinate daca tineti tratament legat de trigliceride. Hidratii de carbon influenteaza trigliceridele (exemple de hidrati: zaharul sau alimentele care au la baza faina alba) in sensul ca pot determina o crestere brusca a productiei de insulina care la randul ei poate creste nivelul de trigliceride din sange.
 • Persoanele cu trigliceride marite ar trebui sa evite uleiurile si grasimile nesanatoase si sa consume in cantitati moderate numai ulei de masline. Va recomandam ulei de masline extravirgin si Omega 3 (EPA si DHA incluse in raport de 120-180) Margarina trebuie eliminata si ea din alimentatie. Citește aici articolul integral despre Omega 3
 • Alegeti grasimi sanatoase. Consumati mult pestegras cum ar fi macroul, pastrav, hering, sardine, somon şi ton alb pentru ca sunt bogati in acizi graşi Omega-3 foarte sanatosi. Nu prajiti pestele! Consumati-l fiert, copt sau la gratar. Puteti lua suplimente cu ulei de peste cu acizi grasi de tip Omega-3 pentru scaderea trigliceridelor (1000-2000 mg pe zi)
 • Limitati colesterolul in dieta zilnica pentru a scadea nivelul de trigliceride. Nu trebuie sa consumati mai mult de 300 de miligrame (mg) de colesterol pe zi – sau chiar 200 mg, daca aveti boli cardiovasculare. Evitaţi cele mai concentrate surse de colesterol precum carnea, gălbenuşurile de oua si produsele din lapte.
  • Va recomand >> Lapte Fara Colesterol din Migdale, Orez, Soia, Quinoa sau Hrisca <<
 • Nu fumati!
 • Studiile in domeniul nutritiei arata ca lipsa vitaminei C creste colesterolul, trigliceridele, colesterolul “rau” LDL, apoproteinele si lipoproteina A si scade colesterolul “bun” HDL. Invers, cresterea aportului de vitamina C scade colesterolul crescut, scade trigliceridele, LDL-colesterolul sau nivelul LpA si creste HDL-colesterolul. Ce alimente contin vitamina C? Veti fi surprinsi sa aflati ca lamaile nu sunt decat pe locul 6 in topul celor mai bogate alimente in vitamina C. Citește aici articolul integral despre Vitamin C

 


CONSILIERE personalizată direct cu Nutria NutriGo la un click distanță – http://www.nutrigo.ro/consiliere-on-line/


ACCES PREMIUM NutriGo – https://www.nutrigo.ro/premium/  (învață să fii propriul tău nutriționist și Nutria îți pune la dispoziție TOATE uneltele informaționale de care ai nevoie: -calcule calorice, distribuția de macro-nutrienți specifică ție pe mese și zile, rețete delicioase gata calculate, planuri alimentare și de mișcare fizică! + Acces la Grupul secret al Nutriei dedicat și exclusiv numai pentru clienții premium NutriGo.


www.facebook.com/nutrigo.ro/ – Postările nutri-științifice ale Nutriei (like și urmărește pe facebook)

http://www.nutrigo.ro/ TOATE articolele și rețetele

Nutriei https://www.instagram.com/nutrigo.ionut.ignat/ Insta-Nutria

https://www.youtube.com/c/FunandfoodRo/ Vlogurile Youtube ale Nutriei.


 

What is cholesterol?

Cholesterol is a waxy, fat-like substance found in the bloodstream. Our body needs cholesterol to make hormones, vitamin D and bile (used for digestion); to build cells and for proper functioning of our brain and other organs.

Cholesterol comes from two sources. Our liver manufactures about 80% of the cholesterol we need. We get the rest from dietary sources, e.g. meat (especially liver and other organs), egg yolk, butter, whole milk and its products and some seafood.

How many types of cholesterol do we know?

There are 2 different types of cholesterol in your blood stream: the good guy – HDL and the bad dude – LDL.

LDL (low density lipo-protein) –  the bad dude – that is associated with heard disease and comes manly from saturated fats and trans fats

Saturated fats can be found in products such as cream, processed cheese, really fatty meat, cocoa butter, coconut oil, palm oil. You can identify the saturated fats easily – they become solid in room temperature.

Trans fats (the more dangerous source of bad cholesterol) are formed when vegetable oil goes through a process called hydrogenation. They change from a liquid to a solid state. Trans fat not only increase the LDL and the total level of cholesterol, but also decrease the HDL – our good cholesterol. Trans fats are mainly used in french fries, doughnuts, cookies and crackers and also all sorts of fried food.

HDL (high density lipo-protein) – the good guy that is linked directly to heart health. In order to increase this type of cholesterol (and we definitely want that) – we need to consume polyunsaturated fats – and the most well known and used are the Omega 3 Fatty Acids. They are found in fatty fish such as salmon, tuna fish and other types of seafood and also in flax seeds. These type of fatty acids have properties that protect the heart by lowering the tiglycerids and help the blood from clotting.

What are the effects of high blood cholesterol? (LDL)

High blood cholesterol significantly increases your risk for heart disease by contributing to atherosclerosis ( a build-up of fatty deposits inside arteries) which in turn causes poor blood flow. These deposits can break off, travel the bloodstream, block the blood flow and cause a heart attack or stroke.

Don’t forget to share this vital medical info on you media, so everyone can benefit from it…

Thanks in advance!