Ce inseamna? Ce se intampla? La ce foloseste? Cum ne ajuta in dieta?

Ziua trisata este ziua in care persoana care tine o dieta are voie sa manance orice doreste cu orice valoare calorica si continut de macronutrienti. Este Duminica dietei noastre… Orice este permis!

Toti incepem o dieta la un anumit punct in drumul nostru spre o viata sanatoasa si un corp de invidiat. Acest inceput insa, desi scopurile sale sunt nobile, pentru organismul nostru inseamna un chin si o restrictie permanenta! Corpul nostru, evident reactioneaza…

În momentul în care organismul sesizează un deficit caloric susţinut, mecanismele de apărare intra în funcţiune şi corpul primeşte semnale de la creier ce duc la crearea unor enzime şi hormoni ce împiedică şi întârzie eficienţa arderii ţesutului adipos. Mecanismele de supravietuire si autoaparare intra in functiune!

Ziua de Cheat înseamnă practic un aport adiţional caloric din alte surse de macronutrienti
ce determină creierul să iasă din starea de „autoconservare” determinând o eficienţă sporită în săptămâna imediat următoare de dieta. Daca suntem abia la inceputul unei diete, in ziua trisata, corpul nostru inregistreaza faptul ca restrictia s-a terminat si aportul de macronutrienti a devenit acelasi ca inainte de dieta. Prin urmare, din punct de vedere chimic, se de-restrictioneaza si reincepe activitatea „normala”. Sistemul aplicat este „un pas inapoi, doi inainte”.

Evident, pentru persoana care tine o dieta, ziua trisata are si un impact psihologic major. Trecerea de la o viata de desfat culinar si incarcata de fast-food este facuta atat de brusc-incat ne afecteaza foarte mult psihic. Duminica noastra culinara-ne incanta si ne inradacineaza efortul din timpul saptamanii.Este pauza pe care ne-o acordam psihic de la efortul permanent facut.

Odata ce se avanseaza in dieta si trecerile bruste si impactul initial se diminueaza este foarte indicat ca ziua trisata sa fie totusi studiata cu atentie. Per exemplu, dupa 2 luni de dieta, in a 9-a duminica putem sa dam frau liber aportului de carbohidrati, de altfel restricionati in timpul saptamanii- cu aceleasi scopuri chimice mentionate mai sus. Treptat, in ziua trisata trebuie scos fast-food-ul pe parcursul timpului si transformat in mancare gatita acasa. Si tot asa, pana cand sistemul nostru de viata este 100% sanatos si benefic pentru noi si sanatatea noastra.