fbpx

Nu știu de ce am decis să denumesc articolul așa… poate pentru că mulți consideră domeniul ăsta un fel de batjocură! 

Dar pot să vă spun de ce am ales poza asta – Este fața mea tâmpă, dar plină de mândrie, în momentul în care clienții/pacienții mei, corectează planurile alimentare date de alții pe net… și au devenit mini guru în nutriție cu înțelegere a fiziologiei și metabolimului uman peste mulți “influenceri” actuali! 

Multă lume nu știe cum lucrez în particular… dar pe de altă parte, acum câteva zile am primit un mesaj de la cineva care începea cu “vă urmăresc cu mare plăcere de câțiva ani”, dar …. “nu știu la ce nutriționist să merg”. Contrar primului gând care vă vine, nu m-am auto-recomandat… era cumva fără sens! Dar mă îndepărtez de subiect…

A lucra individual ca nutriționist în cabinetul virtual și a fi și influencer în nutriție sunt ca 2 joburi diferite! (vezi postarea pinned de pe facebook). Cea publică este evidentă… cea din particular este subiectul acestei mini-diarei verbale! Tocmai pentru că m-am plictisit maxim de abordarea 10 kile în 10 zile, la care se mai pune și botul, am decis să vă dau câteva mini informații (din cazuistică) legat de ce brânză tot frec eu on line, în consultațiile mele cu clienții și pacienții pe domeniul nutriției. 

Primul lucru la care eu mă raportez în deontologia acestei meserii, care nu există realmente, a trebuit să o construiesc singur… este ca al meu client/pacient să înțeleagă până la nivel celular ce se întâmplă cu el în cazul lui expres!!! DOAR AȘA … consider eu, acea persoană, prin educație nutrițională, va reuși realmente să aplice informațiile pe care le dobândește din colaborarea cu mine, pentru restul vieții lui. Și deși mi-aș dori toată lumea din breaslă să facă așa, realitatea este departe de ce mi-aș dori eu… Așa că nu mai extrapolez la toată breasla! 90% au rămas la planuri alimentare… 

Dar, deși am sute de oameni cu care am lucrat în particular, trebuie să recunosc că nu am întâlnit 2 cazuri similare. Toți suntem diferiți și avem un metabolism diferit și un istoric medical și dietetic diferit plus un profil psihologic individual! DIN ACEST motiv, niciodată planurile alimentare prescrise nu au cum să funcționeze pe termin îndelungat… pentru că NU ți-au fost prescrise ție, iar atât timp cât tu nu le înțelegi oricum, nu vei avea capacitatea de manevră în alegerile alimentare… și inerent nu ai cum să fii compliant la același plan alimentar pt restul vieții (chiar presupunând că merge inițial). 

Mulți folosesc planurile alimentare sau structuri calorice… după aplicații și calculatoare on line! Dar fără de anamneză, adică fără să inserezi în aceste calcule TOT istoricul tău, este mai dificil să “nimerești” ecuația calorică ideală pt tine, care oricum mai este și fluctuantă și trebuie adaptată (mentruație, nervi, boli, nesomn, călătorii, copchii, serviciu, binge SquidGame) … și astfel te poți trezi fie că nu modifici nimic, fie că modifici prea mult și urmează o perioadă de recidivă pt că ți-ai afectat metabolismul prea tare… Aparte de asta, de luat în considerare mai este și frica sau teama că nu “faci bine ce faci” și te întorci din drum de 100 de ori sau exagerezi când nu vezi rezultate și nu ai pe nimeni să te tempereze și să te îndrume spre răbdare!

Așadar și prin urmare, hai să dăm din “casă” (de cabinet vorbesc, bien sur) cu ceva exemple să ne lămurim! Ce latră ăsta aicea!?

Gen (extrapolare de anamneză) 

Caz 1 Știați că? Dacă suferi de ovare polichistice asta se traduce metabolic cu un minus de 300 kcal mai putin si daca adaugam si rezistenta la insulina (prin verificarea indicelui HOMA) asta poate însemna până la minus 700kcal din rata metabolică bazală. Studiul aici: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18678372/ DAR nu putem scădea caloriile atât de mult, pentru că… nu avem avem fezabilitate metabolică (gen leșină femeia pe stradă la atât de puține calorii) și atunci trebuie să petrecem o perioadă de ridicare forțată a ratei metabolice, doar pt a avea de unde să scădem (mai ales dacă pacienta are un istoric dietetic de reducție calorică succesivă).

*Mda, știu… mulți din breaslă vor spune în gând: “SHIT! eu nu fac asta…” well, nici eu nu o făceam când eram mai “mic”, dar de asta studiez câteva ore pe zi și în ziua de azi… 

Caz 2 – Dacă te iei după un nutri-fitner – nu poți să iei la lopată carbi dacă ești un diabetic insulino-dependent cu tratament cu metformină fără să te corelezi cu tabloul tău clinic și eventual chiar să-ți suni diabetologul să te sfătuiești cu el. Doar pt că acel campion pe care-l urmărești îngroapă în masa lui musculară gigantică 400 de carbi, nu înseamnă nici pe departe că tu poți să faci același lucru… fără o corelare medicamentoasă corespunzătoare. 

Caz 3 – Dacă suferi de dislipidemie sau dischinezie biliară (sau amândouă dacă ai de plătit ceva karmic) nu mai căuta vreo soluție pe la influencerii ketogenici… Tu nu ai ce căuta acolo! PUNCT! Nici nu vreau să dezvolt subiectul… REFUT abordarea ketogenică! (caută în dicționar, că nu-i ce crezi!) 

Caz 4 – Exercițiile fizice ajută, dar dacă sunt prea intense și dese într-un mediu de viață sedentar… încep să se deducă din rata metabolică bazală!? WHAT!? da!!! Daca te antrenezi câte o oră în fiecare zi, dar în restul zilei ești COMPLET sedentar, corpul va compensa și pentru auto-protecție energetică va scădea rata metabolică bazală în celelalte 23 de ore atât de drastic încât overall, vei arde mai puțin ca și furnal energetic total pe zi. Și da! Există și un studiu cu o ecuație în spate… și anume se deduc 50% din valoarea calorică a antrenamentului RMB și se refac calculele… (aici fiind explicația pentru “de ce nu slăbesc deși sunt in deficit”… pt că nu ai calculat deficitul corect și nu erai în deficit = este răspunsul UNIVERSAL al meu la înterbarea de ce nu slăbesc!). 

Caz 5 – Dacă deja suferi de o adicție alimentară (gen hiperfagie), dovada CLARĂ fiind greutatea la care ai ajuns, cum poți să consideri vreodată ca foamea dată de posturile intermitente te va ajuta să ții sub control alimentația. Altă abordare pe care o refut… și o și bag undeva pe asta! Cei care recomandă posturile intermitente n-au avut în viața lor probleme cu greutatea și mai mult de atât, n-au lucrat în veci cu un pacient cu obezitate (de pe care să dea greutate jos și nici să nu recidiveze în primii ani). În lucrul cu un nutriționist NU AI VOIE să faci foamea! (altfel, ăla nu-i nutriționist sau nu știe ce face).

Amu’ la final, v-am promis într-o glumă precedentă de postare un ceai care dă jos 10 kile în 10 zile… Cum să nu existe!? Bineînțeles că există… în fiecare dimineață, faci un ceai din ce-ti place ție (e foarte important să-ți placă!) și deschizi frumos agenda și te apuci frumușel să calculezi și să plănuiești toate mesele pe ziua respectivă conform indicațiilor macro și de calorii. După care – în fiecare săptămână – contorizezi greutatea pierdută – care ar fi indicat să nu depășească 0.7-0.8% din greutatea totală (asta doar dacă NU suferi de obezitate 2+ sau nu ești în prima lună de deficit caloric – cazuri în care fluctuațiile pot fi mai mari). Dacă NU se pupă poza cu mireasa, înseamnă că NU EȘTI ÎN DEFICIT CALORIC! (și e bine să cauți ajutor la un specialist) 

10 zile (diferite, nu consecutive) pe parcursul umătoarelor luni, vei remarca că dai jos câte un kil… (NU am promis că zilele sunt consecutive… am spus doar 10 kile, în 10 zile… doar că-s diferite zilele, la intervale de timp personalizate). Nu mai puneți boticurile la vrăjeli on line! Dacă nu reușiți pe cont propriu (ceea ce eu vă sugerez călduros să încercați în primă fază), apelați la un specialist… că nu-i ca-n filmele SF de pe grupurile de slăbit! 

Stay Smart and Stay Frosty! Nu uita să dai cu sharu’, să nu rupem frigideru’!

CONSILIERE personalizată direct cu Nutria NutriGo la un click distanță – http://www.nutrigo.ro/consiliere-on-line/


ACCES PREMIUM NutriGo – https://www.nutrigo.ro/premium/  (învață să fii propriul tău nutriționist și Nutria îți pune la dispoziție TOATE uneltele informaționale de care ai nevoie: -calcule calorice, distribuția de macro-nutrienți specifică ție pe mese și zile, rețete delicioase gata calculate, planuri alimentare și de mișcare fizică! + Acces la Grupul secret al Nutriei dedicat și exclusiv numai pentru clienții premium NutriGo.


www.facebook.com/nutrigo.ro/ – Postările nutri-științifice ale Nutriei (like și urmărește pe facebook)

http://www.nutrigo.ro/ TOATE articolele și rețetele

Nutriei https://www.instagram.com/nutrigo.ionut.ignat/ Insta-Nutria

https://www.youtube.com/c/FunandfoodRo/ Vlogurile Youtube ale Nutriei

https://www.tiktok.com/@ionut.ignat.nutrigo sau vă aștept pe TikTok unde postez zilnic clipuri informative!