Permanenta dietă ca stil de viață
Știți voi oamenii aceia care de ani și ani de zile țin diete după diete? Sau poate sunteți și voi printre ei… cine știe!? De ei vorbim…
ATENȚIE! Ranting (traducere liberă a termenului din engleză = debitări ale Nutriei, fără un scop precis, dar cu un subiet de interes general… Practic un soi de înșiruire de gânduri aleatorii, dar cu o idee comună și o problemă des întâlnită în zilele noastre).
Foarte mulți vin pe strada mea, după ani buni de restricții alimentare, obosiți psihic, nevoiași de ajutor informațional și suport emoțional. Și mi se pare și normal… a ține o dietă (fie ea și cucuietă), este FOARTE obositor la nivel psihic, pe lângă stresul asupra organismlui: restricții permanente, nașterea și amplificarea frustrărilor alimentare – transformate în frustrări emoționale și manifestate față de cei din jur, lipsa de suport emoțional a celor din jur (sau tentația de a crede asta), sentimentul de singurătate în drumul nostru, lipsa de stimă de sine datorată lipsei de reușită… toate asociate cu simptomatică clasică a unui regim super-restrictiv alimentar – veșnica oboseală datorată lipse de calorii.
Sincer eu personal – cred că toți ne naștem cu un soi de eprubetă de răbdare și energie dedicate dietelor și remodelării corporale… Independent cum consumăm răbdarea și energia din eprubetă, ea se duce… și de multe ori văd persoane care și-au terminat răbdarea și energie, dar au selectat eronat dieta sau informația și nu au rezultate spre deloc. Eprubeta asta păstrează un soi de rezervă permanentă, dacă ne-am atins scopul pe cântar sau în oglindă… adică ne este mult mai ușor să menținem, odată ajunși acolo! Buba este să ajungem acolo…
Gândul 1 – Unul din motivele pe care le-am găsit la toată povestea asta este evident lipsa de informare. Pe piață, găsești o sută de variante de diete (toate la final asemănătoare – cu principii hipocalorice, mai mult sau mai puțin calculate). DAR NICIUNA nu te învață să ieși din dietă – sau REVENIREA.. să pui stop și frână metabolică, fără să te afecteze revenirea (numită și efect de recidivă sau vestitul yo-yo). Mai sunt câteva care folosesc titlul de menținere… dar când pui treburile pe foaie ca și nutriționist, te prinzi repede că nu e nici o menținere… ci este o revenire bruscă, care evident dă naștere recidivei.
Gândul 2 – Alt motiv pe care-l văd pentru această situație generală este lupta psihologică. Sunt persoane care se zbat cu dietele crash (super-restrictive caloric spre deloc energie)… 3 zile de crash cu 3 zile de îmbuibare… Făpturi umane dragi, în geneticul nostru este scrisă cu litere roșii de sânge cuvântul SUPRAVIEȚUIRE! Niciodată NU va prima dorința noastră estetică! Totdeauna vei ceda… pentru că așa este natura noastră. Ceea ce este cel mai rău este că încearcă unii treaba asta de câțiva ani.. de a ajuns stil de viață. Deși greutatea tot mare este… și analizele tot nașpa sunt! Dacă nu merge, nu mai încerca!
Gândul 3 și ultimul – Sunt oameni disperați… care au încercat de toate, dar tot caută peste tot soluția și cum găsesc o altă posibilă soluție o aplică IMEDIAT, fără întrebări sau studii… E bună sau nu!? NU CONTEAZĂ a mers la X (că așa a zis X) merge și la mine. Odată, de două ori… și non stop, din grup facebook în grup facebook, din influencer în influencer, de la vedetă la vedetă și de la ceai la ceai… tot încearcă, fără nici o consecvență și constanță și mai ales fără nici un ghid real.
Legat de toate de mai sus… Amu’ eu înțeleg să aplici metodistica asta (oricare din cele 3) odată, de două ori la început… dar de ani de zile!?!?!?! Pentru cei care se regăsesc în această situație cu diete de ani de zile, cu metabolismul făcut praf, cu psihicul la pământ, cu emoționalul distrus… Nu credeți că este timpul să schimbați ceva în metoda de abordare!? CLAR acolo este problema…
Adicătelea…. dacă ceva NU merge de ani de zile, nu cumva problema stă în abordare!? Și știți bine unde bat… sunt o puzderie de nutriționiști și dieteticieni care vă pot ajuta, super-profesionisti și cu informații reale, personalizate și individualizate pentru voi și situația voastră…
Hai să mai lăsăm lucrurile făcute după ureche, mai ales dacă nu funcționează neam, de ani de zile! Zic și eu în debitările mele… Că sănătatea este una, nu mai multe, așa că nu avem chiar atât de multe încercări.
Nu uitați să distribuiți informația faină mai departe pentru tot poporul!