Când vin vorba de dulce, una dintre cele mai tari faze pe care o ador în meseria mea – este faza negocierii!

Este o fază preliminară, dedicată clientelor sau pacientelor care au probleme masive în a preveni pofta de dulce… În momentul în care ai luat decizia că trebuie redusă greutatea este cumva o formă de regulă generală în toată breasla mea: spune papa la dulciurile cu zahăr! Că-i patiserie sau cofetărie… că-i de market sau „făcut acasă” (de parcă ăsta ultimul n-are nici o calorie… că deh! L-ai făcut tu și ai folosit vraja de la bunica fără calorii să nu se pună) TOATĂ categoria asta trebuie evitată!

Nah și astea fiind zise, explici cum stă treaba calorică a carbilor aiștea și d-astea cu insulino-rezistența… și cam toată lumea acceptă de bună situația – că doar de aia a venit la tine și d-aia de plătește! DAR – este un mic procent, de stimabile… a căror nivel de atașament față de subiectul dulce este prea ridicat.

Și trebuie să treci cu aceste stimabile prin toate cele 5 faze ale acceptării:

 1. NEGAREA – D-le – nu se poate domnule… nu-mi vine a crede! De asta m-am îngrășat eu? Cât poate să aibă un ecler? Sau o cutiuță mică de baclava!?

 2. FURIA – Hai bre las-o încolo de oaie dulce, chiar numa eu n-am voie!? Toată lumea bagă și eu ce să fac? Plâng acolo…

 3. NEGOCIEREA – (faza mea preferată) – Dar nici un pic acolo nu merge? O prăjiturică mică, așa din când în când!? Dacă-s cuminte cu restul? Dar dacă fac mai mult sport? Dar dacă nu mă mai ating de paste… Hai șhefu‘ lasă și la mine așhea câte o bucățică din când în când…

 4. DEPRESIA – Păi ce facem așa? Fără dulce deloc, nici măcar un pic… degeaba trăim!!! Cu ce ne mai bucurăm sufletul? Viața este absolut inutilă… (de parcă zahărul este prana spirituală, nu familia, cariera sau alte realizări din viață).

 5. ACCEPTAREA – Bine dom‘le!!! Hai – așa facem! Că n-am de-ales cu dumitale…Dacă trebuie, trebuie!!!! Facem, dregem… calitate! (e o vorbă de-a mea, un pic absurdă).

Râdem glumim… și ne distrăm! Dar până dă Greuceanu de pancreasul nostru… și atunci regretăm!!!

Lăsând glumele deoparte! Hai să facem o formă de FAQ realistic despre dulcele în dietă!

 1. Putem dulce? DA! Dar depinde de cât, când și în ce condiții medicale pre-existente!

 2. Ce fel de dulce? Teoretic orice fel… dar atât timp cât pe piață există Sweeteria, sincer nu înțeleg de ce s-ar alege altceva în materie de dulce…

 3. Este dulcele de casă mai bun!? De regulă, dacă nu înțelegi calorii, ingrediente și macro-nutrienți – dulcele de casă are tendința să fie și mai condensat caloric (chiar dacă ai tu impresia că pui mai puțin zahăr!)

 4. Când mâncăm dulcele? Preferabil în prima parte a zilei… orientat și pe momentele de consum energetic cele mai ridicate din zi.

 5. Cât dulce să mâncăm? Depinde de portofelul caloric… doar el poate să-ți spună cât și cum…

 6. Cum mâncăm dulcele? Preferabil ca și desert după o masă (când nivelul de sațietate este cel mai crescut și pofta cea mai controlabilă).

 7. Cât de tare ne încurcă la slăbit? Păi cam cât se poate de tare sincer…

 8. PUTEM TRĂI FĂRĂ DULCE? DAAAAAAAAAAAAA…. și chiar foarte lejer și bine! Avem fructe și Sweeteria pentru „suflețel”!

CONSILIERE personalizată direct cu Nutria NutriGo la un click distanță – http://www.nutrigo.ro/consiliere-on-line/


ACCES PREMIUM NutriGo – https://www.nutrigo.ro/premium/  (învață să fii propriul tău nutriționist și Nutria îți pune la dispoziție TOATE uneltele informaționale de care ai nevoie: -calcule calorice, distribuția de macro-nutrienți specifică ție pe mese și zile, rețete delicioase gata calculate, planuri alimentare și de mișcare fizică! + Acces la Grupul secret al Nutriei dedicat și exclusiv numai pentru clienții premium NutriGo.


www.facebook.com/nutrigo.ro/ – Postările nutri-științifice ale Nutriei (like și urmărește pe facebook)

http://www.nutrigo.ro/ TOATE articolele și rețetele

Nutriei https://www.instagram.com/nutrigo.ionut.ignat/ Insta-Nutria

https://www.youtube.com/c/FunandfoodRo/ Vlogurile Youtube ale Nutriei.