Măi dragă dragilor, hai să vă zic o treabă despre povestea asta cu nutriționismul și realitatea reală a lucrului individual cu omul…

Degeaba, dar absolut degeaba facem noi în breasla noastră meniuri peste meniuri și calcule peste calcule, dacă nu reușim să găsim metodele de a le implementa la clienți și pacienți, în timp și cu succes!

Este exact ca și cum comanzi o pereche de blugi sau un sutien, fără să știi mărimea, modelul sau culoarea. Primești ceva, despre care habar nu ai dacă ți se potrivește, cum se aplică în vestimentația ta… eventual te chinui vreo 2-3 zile să le porți, te deranjează că-s prea mari sau prea mici, ba nu se asortează, ba nu se potrivește cu cămașa sau chiloții, ba strâng părțile moi (valabil pentru amândoi) și-ți bagi picioarele în ei de pantaloni (pun intended).

Așa este și povestea cu meniurile de pe net de x calorii sau cu „rețetele de slăbit” făcute cu semințe de chia! Sunt inutile, pentru că nu ți se aplică… ȚIE! În nutriție nu exista NIMIC general valabil, totul stă în parametrii personali și individualizare (nu numai medicală, dar și psihologică).

Mandea (adică Je) stă de ani de zile și face anamneze, studiază istoricul medical, face profilul psihologic, verifică și încearcă multiple variante, manipulează de multe ori clientul/pacientul (nu în sensul peiorativ, că abonamentele mele nu se schimbă financiar dacă drumul este mai anevoios). PE SCURT – pentru mine un client sau pacient care vine pe strada mea metabolică și pleacă într-o lună este considerat UN EȘEC! Pentru că NU am găsit metoda de implementare a unui stil alimentar corect și bine determinat specific persoanei respective CARE SĂ DUREZE RESTUL VIEȚII LUI!

Doar asta este sintagma nutriției – schimbarea stilului de viață! NU – 3 kile jos azi și kile puse mâine!

Asta mă face pe mine specialist, nu lătrătura pe vloguri, nu cuvintele măiestos împletite în articole (deși recunosc că asta ajută pe toate planurile – iar cei care lucrează în particular cu mine abia așteaptă consultațiile săptămânale să mai tragem o porție de cioace). Ceea ce mă face specialist este faptul că oamenii lucrează LUNI de zile cu mine, până își ating scopul, pentru că îi educ și medical și personalizat pe speța/cazul lor – să priceapă cum se face treaba cu alimentația cap coadă și să poată să aplice pentru restul vieții informațiile. Nu le dau la doamne un sutien negru, când au toate hainele maro…

Toate prescripțiile alimentare sunt negociabile și eu încerc să învăț pe cei cu care lucrez în particular să jongleze plăcutul cu utilul, dar în parametrii pe care-i au personalizați. În portofelul lor! Și-i mai învăț ceva – să fie sinceri cu ei (în unele cazuri) sau să se auto-manipuleze (în cazurile în care sinceritatea nu funcționează) Și rămân cu aceste informații – De-an pururea și-n vecii vecilor!

Caloria este calorie, deși raportul de macro-nutrienți se mai schimbă – dar ce te faci când vine omul la tine și spune că nu poate controla compulsia mâncatului nocturn? Sau familia nu-l sprijină, ba taman colac peste pupăza metabolică îi mai pune și bețe în roate… Iară prietenii râd de el non-stop și-l demotivează de fiecare dată la fiecare întâlnire?! Soțul este degeaba, pentru el arăți bine oricum și nu înțelege de ce te zbați atâta singură… Abia acilea intervine FLERUL și experiența specialistului…

BRE NUTRIE – dar mai lasă-n blana ta vrăjeala, că iar împletești cuvinte magice și nu zici nimic!

Bine măi perspicacule – hai să spunem lucrurilor pe nume…

Ce te faci cu atacul nocturn mișelesc al frigiderului? Păi folosești unelte din psiho-nutriție gen auto-sugestia, conștientizarea și combaterea compulsiei. În limba română: lichești mumușel cu bandă sau alt lichici pe frigiderul cu pricina una bucată mini jurnal cu pix cu tot! (magnetul este magic și nu lasă cicatrici pe bietul aparat electrocasnic nevinovat). La nevoie înconjuri foaia de leduri să sară în pupila ta de prădător nocturn de eclere… (dacă ai pupile selective care se fac că nu văd). Iar dacă nu și nu pui și o talangă când miști ușa să răsune 3 cartiere… pe scurt – faci tot ce poți să-ți atragi atenția!

În frigider pui o caserolă cu piept de pui fiert și necondimentat – cu un bilet mareeee – DE AICI PRIMA DATĂ! Legea vampirească spune că trebuie să îngurgitezi 3 furculițe de piept de pui înainte de ecler… și să treci la catastif! Molfăi și conștientizezi prostia care o faci… dacă treaba merge bine nu mai ajungi la ecler! (auto-conștientizare). Pe parcursul timpului, din pat când instictul vampiresc eclerian te pocnește – te gândești că trebuie să treci prin pieptul de pui mai întâi, și-ți trece de toată povestea (auto-sugestie). A doua zi dimineață, te uiți la ce ai făcut aseară … și iar porți o discuție cu tine sinceră în oglindă și cu mine în consultație (combaterea conștientă a compulsiei). În timp, problema dispare în 100% din cazuri… evident că în sinergie cu altele!

Pentru fiecare persoană cu care lucrez în particular apar alte probleme… dar le tratez ca o cruciadă! Unde clientul/pacientul meu este fratele sau sora mea de arme, stăm și luptăm împreună scut lângă scut și suliță metabolică lângă suliță metabolică! Suntem împreună pe acest drum…

Meniurile de 3 lei calculate pe aplicații moca de pe net sau scrieri de articole despre 3 vitamine odată la 6 luni nu înseamnă că ești specialist și nici jde ani de medicină cu 3 diplome și două doctorate! După 7 ani de cabinet oamenii ajung pe strada mea metabolică peste 75% tot din recomandări și abia ulterior corelarea cu stilul meu de a fi și a mă exprima… arareori marketing pur (cum fac în prezentul articol în care mă auto-ridic în slăvi). 

P.S. Poate citind rândurile de mai sus, cei mai noi în acest subiect numit alimentație și nutriție, vor înțelege că povestea este mult mai complicată decât ce-mi prezentați în mesajele private gen – am x ani, niște centimetri și jde kile – cum slăbesc și ce să mănânc la micul dejun!?

Stay strong! Stay smart! Stay frosty! Și dă mai departe… 

CONSILIERE personalizată direct cu Nutria NutriGo la un click distanță – http://www.nutrigo.ro/consiliere-on-line/


ACCES PREMIUM NutriGo – https://www.nutrigo.ro/premium/  (învață să fii propriul tău nutriționist și Nutria îți pune la dispoziție TOATE uneltele informaționale de care ai nevoie: -calcule calorice, distribuția de macro-nutrienți specifică ție pe mese și zile, rețete delicioase gata calculate, planuri alimentare și de mișcare fizică! + Acces la Grupul secret al Nutriei dedicat și exclusiv numai pentru clienții premium NutriGo.


www.facebook.com/nutrigo.ro/ – Postările nutri-științifice ale Nutriei (like și urmărește pe facebook)

http://www.nutrigo.ro/ TOATE articolele și rețetele

Nutriei https://www.instagram.com/nutrigo.ionut.ignat/ Insta-Nutria

https://www.youtube.com/c/FunandfoodRo/ Vlogurile Youtube ale Nutriei.