Un articol despre coptura berbecului post-pascală

(care nici după Paște nu s-a terminat)

Așadar și prin urmare – lipidele și carbii ne fac burta mare!

Prin urmare și-așa deci hai să nu mai fim berbeci!

La cel mai simplu scroll de mouse pe facebook – vedem toate copturile de pe suprafața pământului și gospodine CARE MAI DE CARE MÂNDRE de alambicarea de carbi zaharoși, uleioși și făinoși de prin străchini și lighene! YO HO HO! CHILLAX HOOMANS! Paștele fuse și se duse, dar Marea Coptura este încă în toi! Ca să nu mai spun că anul aista, marea coptură a început MUUULT înaintea Sfintelor sărbători.

Vai de cabinetul meu și a colegilor de breaslă dacă trecem peste toate astea cu bine… Oameni buni!!! Hai să ne adunăm nițel cu căpușoarele noastre! ȘTIU că s-a cumpărat făină și ulei cu nemiluita! Și a mai fost și Paștele …DAR IDEEA de bază este că nu am scăpat de perioada covidiană încă, deși vaccinările sunt în toi… așa că hai să nu luăm cu asalt spitalele!!! Ceea ce înseamnă că dacă ajungem la spital cu tensiunea cât capra de la retenția de apă sau cu crize de glicemie, indigestii și alte d-astea, n-am făcut nici o proverbială brânză!

Ideea că „da de ce bre, că am gătit acasă sănătos! Cum făceau bunicii…” este falsă dacă aplicăm parametrul CANTITATE! Bunicii făceau o coptură la șpe umanoizi aciuați pe lângă gospodărie, care și gospodăreau serios pe câmpurile patriei! Nu o coptură pe cap de individ sedentar de apartament, post exces de Paște.

Deci – să ne adunăm nițel – într-o dietă umană, sedentară din această perioadă, în jur de 35% din caloriile zilnice ar trebui să vină din carbi. (părerea mea, după vreo 8 ani de cabinet, dacă vrei să arăți uman, nu ești sportiv de performanță, iară vârsta ta nu se mai încadrează la fragedă)

Exemplu Adică:

-una bucată femelă la un 65 de kile ude pe cântar;

-cu aceeași înălțime după 1 (adică 165);

-40 de bețe pe răboj ca vârstă – deci nici prea prea și nici foarte foarte

=are de doborât vreo 140 g de carbi!

*Mențiune – Adică NORMO-PONDERALĂ – adică fără exces de șuncă – adică de nici nu visează sau se gândește să slăbească!!! GOT IT!?)

Pâinile au 50 g de carbi pe 100g (regula diabeticului)… 100g de paste are 30 de g de carbi!

Patiseriile ȘI MAI MULT, COFETARIILE ENORM DE MAI MULT! ETC ETC ETC…

Adica 100 de grame de TORT cu făina și ciocolată se poate duce la cca 400kcal per sută (adica feliuta bre – nu jumate de farfurie!) cu cca 40% carbi si o TURMĂ de grăsimi!

Tanti exemplu de mai sus ar trebui să roadă o boare peste 1600 kcal pe zi .. adică din 4 felii de tort – ȘI S-A ROS TREABA CALORIILOR PE ZI! Și simt eu că după feliile alea – abia se apucă unii de mâncat! Mei Mei Mei!!!

Nu mă înțelegeți greșit, nu-i ca și cum nu vreau bani… îi vreau, mai ales cu criza economică care se vede la orizont… Dară numai ce mi-am scos si eu capul din proverbiala vizuină post sărbători pascale și am treabă gârlă, de numai pot s-o duc (și am ieșit de o zi). Slavă marii adipocite că cei pe care i-am setat pe calea cea dreaptă a număratului, au chiar progrese majore și nu vor să le arunce peste gard așa în doi pași (sau știu cum să regleze treaba imediat după câteva kile cu plus).

Hai să puneți ochișorii pe cartea virtuală și să vă apucați de studiu serios… că ieșim din vizuini ca pachidermele! Și nu murim de covid, că a venit vaccinul… dar ne ducem pe apa sâmbetei de co-morbiditățile obezității!

Învățați, învățați și calculați calculați! Nu stați așa în neantul informațional-nutrițional pe principiile „he he he! Acu e pandemie – sparg ce vreau că tot nu ies din casă!” De mâine poimâine nu mai e… și vrem te pomini la plajă!

(Dupa acest articol berbecesc… aceasta este ultima mea afirmație din această viață, întrucât Ză Babyșhor aka consoarta – este… bien sur berbec). Așadeci mi-a părut bine de cunoștință! ?

Nu uitați să dați cu share-ul, să nu rupem frigiderul! (și praful de copt)

Dacă nu înțelegeți ce-i aia calorie, carb și d-astea v-am făcut o secțiune în site la mine pasivă, unde intri, înveți și aplici. Se cheamă Premium și costă 50lei!

Ieftin ca bradul și previne și infarctul!

www.nutrigo.ro/premium/

Opțiuni de Consiliere on line Personalizată/Individualizată – www.nutrigo.ro/consiliere-on-line/ 

ACCES PREMIUM NutriGo – https://www.nutrigo.ro/premium/  (învață să fii propriul tău nutriționist și Nutria îți pune la dispoziție TOATE uneltele informaționale de care ai nevoie: -calcule calorice, distribuția de macro-nutrienți specifică ție pe mese și zile, rețete delicioase gata calculate, planuri alimentare și de mișcare fizică! + Acces la Grupul secret al Nutriei dedicat și exclusiv numai pentru clienții premium NutriGo.


www.facebook.com/nutrigo.ro/ – Postările nutri-științifice ale Nutriei (like și urmărește pe facebook)

http://www.nutrigo.ro/ TOATE articolele și rețetele

Nutriei https://www.instagram.com/nutrigo.ionut.ignat/ Insta-Nutria

https://www.youtube.com/c/FunandfoodRo/ Vlogurile Youtube ale Nutriei

https://www.tiktok.com/@ionut.ignat.nutrigo TikTok-ul Nutriei unde postez zilnic clipuri informative!