Ce este constipatia ?

Prin constipatie se intelege evacuarea rara sau cu dificultate a continutului intestinal. Frecventa evacuarilor continutului intestinal (frecventa scaunelor) variaza, printre persoanele sanatoase, de la trei pe zi la trei pe saptamana. Ca regula generala, constipatia va fi suspectata daca intervalul dintre scaune depaseste trei zile sau daca scaunele au consistenta crescuta si sunt eliminate cu dificultate sau cu durere.

Daca trec mai mult de trei zile fara ca evacuarea intestinala sa aiba loc (fara sa avem scaun), consistenta scaunului creste foarte mult iar evacuarea continutului digestiv se va face de obicei cu dificultate si/sau durere. Exista persoane care prezinta doar ocazional episoade de constipatie. Daca este necesara administrarea de laxative pe o durata mai mare de trei saptamani, atunci este recomandata recurgerea la un consult medical de specialitate. Cea mai buna atitudine consta in prevenirea constipatiei.

Constipatia si cauzele ei 

– alimentatia neadecvata. O cauza principala de constipatie o constituie dieta bogata in grasimi animale (carne, lactate grase, oua) si dulciuri rafinate (prajituri, dulceata) dar sarace in fibre (vegetale, fructe, cereale integrale), mai ales fibre alimentare insolubile care favorizeaza tranzitul intestinal. Studii multiple au demonstrat ca dietele bogate in fibre favorizeaza scaunele mai voluminoase, evacuarile mai frecvente si prin urmare mai putina constipatie.
– constipatia imaginara. Este des intalnita, fiind rezultatul parerii gresite despre ceea ce este normal respectiv anormal, in legatura cu tranzitul intestinal. Recunoscut precoce, acest tip de constipatie poate fi rezolvat asigurand persoana respectiva despre normalitatea frecventei tranzitului sau intestinal.
– sindromul intestinului iritabil. Denumit si colon spastic, intestinul iritabil constituie cea mai frecventa cauza de constipatie din tarile occidentale. In aceste cazuri apar spasme ale colonului care reduc viteza de propagare a continutului intestinal, cresc timpul de stationare a fecalelor in colonul stang si rect, si favorizeaza astfel constipatia.
– evacuarea intestinala non-ritmica. O persoana poate initia un ciclu de constipatie prin ignorarea senzatiei de necesitate a evacuarii continutului intestinal. Unele persoane evita utilizarea de necesitate a toaletelor publice, altele amana evacuarea scaunului din lipsa de timp, fiind grabite. Dupa o anumita perioada de timp persoanele in cauza nu vor mai resimti senzatia de necesitate a evacuarii rectului

Tratarea constipatiei alimentar

  1. Asigurate ca ai un nivel de hidratare suficient citeste aici: http://www.nutrigo.ro/despre-apa/ 
  2. Incearca 2-3 seri la rand sa mananci budinca de chia – citeste despre chia aici: http://www.nutrigo.ro/chia/
  3. Pregateste un mix care sa contina tarate de psyllum, seminte de in nehidratata si putin ulei din seminte de in- serveste mixul cu 250 ml de apa inainte culcare sau inainte de ultima masa.

Pentru evitarea riscului constipatiei, este bine sa se tina seama de urmatoarele recomandari:

-sa stim ceea ce se incadreaza in normalitate  si sa nu recurgem la laxative daca nu este absolut necesar;
-sa recurgem la o dieta echilibrata, la tarate neprocesate, la cereale integrale, la fructe si vegetale proaspete;
-sa bem suficiente lichide, cel putin doi litri zilnic;
-sa efectuam cu regularitate exercitii fizice;
-sa ne rezervam timp suficient pentru toaleta, dupa micul dejun sau cina;
-sa nu neglijam sau sa ignoram senzatia necesitatii de evacuare intestinala;
-sa ne adresam medicului curant, generalist, internist sau gastroenterolog in cazul in care ne confruntam cu o modificare prelungita sau semnificativa a tranzitului intestinal.

Pentru probleme HIPER-Grave de constipație Nutria vă recomandă cu multă căldură produsul de Nestle – Optifibre.

Dacă doriți să mergeți pe varianta home-made naturală – folosiți și această super rețetă: http://www.nutrigo.ro/miere-cu-fibre/ 

Și nu ar fi rău să aveți câte un borcanel în casă cu cookies anti-constipație  pentru cazuri mai neplăcute sau excese http://www.nutrigo.ro/cookiejar/

(EXCELENT DE FOLOSIT ȘI IN PREVENȚIE)


CONSILIERE personalizată direct cu Nutria NutriGo la un click distanță – http://www.nutrigo.ro/consiliere-on-line/


ACCES PREMIUM NutriGo – https://www.nutrigo.ro/premium/  (învață să fii propriul tău nutriționist și Nutria îți pune la dispoziție TOATE uneltele informaționale de care ai nevoie: -calcule calorice, distribuția de macro-nutrienți specifică ție pe mese și zile, rețete delicioase gata calculate, planuri alimentare și de mișcare fizică! + Acces la Grupul secret al Nutriei dedicat și exclusiv numai pentru clienții premium NutriGo.


www.facebook.com/nutrigo.ro/ – Postările nutri-științifice ale Nutriei (like și urmărește pe facebook)

http://www.nutrigo.ro/ TOATE articolele și rețetele

Nutriei https://www.instagram.com/nutrigo.ionut.ignat/ Insta-Nutria

https://www.youtube.com/c/FunandfoodRo/ Vlogurile Youtube ale Nutriei.


 

2 Replies to “Constipația -Articol Gratuit”

  1. […] regulă, de Paște – avem o mare problemă de Constipație (click aici să citești despre constipație) mai ales! Folosiți cu încredere produsul Nestle – Recomandat de Nutrie! OPTIFIBRE, o măsură […]

  2. […] nr 9 De regulă, de Paște – avem o mare problemă de Constipație (click aici să citești despre constipație) mai ales! Folosiți cu încredere produsul Nestle – Recomandat de Nutrie! OPTIFIBRE, o măsură […]

Comments are closed.